Finances

Polèmica per l'amortització dels immobles de societats familiars

El canvi impedirà que algunes societats familiars quedin exemptes d’impostos durant molts anys

Polèmica per l'amortització dels immobles de societats familiars

Creat:

Actualitzat:

L’any 2011, just abans d’entrar en vigor el nou impost de societats, una part de les empreses familiars van fer un moviment legal que els va permetre estalviar-se impostos al benefici durant molts anys. Van passar immobles antics a una societat i la llei els va permetre amortitzar-los amb el valor actual. A efectes pràctics va significar que si una família aportava els edificis que tenia per valor de mil milions (i en algun cas fins i tot va ser més) tenia trenta anys per amortitzar a uns 33 milions per any. Això significava no haver de pagar impostos mentre no se superés aquesta xifra de benefici. Va ser una mesura molt polèmica que Govern l’any passat va decidir aturar amb una modificació legal. Era molt discutible, segons diferents fonts consultades, que es permetés amortitzar un edifici com si s’hagués acabat de comprar quan la major part dels immobles feia desenes d’anys que eren propietat de la família.

Aquesta exempció legal es canvia, però l’afer continua enmig de la polèmica. Govern no volia que quan es fes públic que s’anava a acabar amb aquesta fórmula per estalviar-se impostos totes les societats familiars correguessin a fer-ho abans que entrés en vigor la nova llei. Per això va incloure en el text que aquesta amortització ja no es podrà realitzar des que la llei va ser entrada a tràmit. O sigui, quan va ser publicada al Butlletí del Consell. El president dels assessors, Jean-Michel Rascagneres, va recordar ahir que la fórmula, segons el criteri de l’agrupació, de considerar que la publicació al Butlletí del Consell és suficient per donar publicitat a un aspecte legal és més que discutible. Fins i tot consideren que seria anticonstitucional perquè el mecanisme per donar publicitat i que tothom estigui obligat a haver-ho llegit és el BOPA. Per tant entenen que, tot i que la llei està entrada a tràmit a final de l’any passat (quan es va publicar al Butlletí del Consell), no es pot considerar que s’ha comunicat públicament mentre no estigui aprovada i es publiqui al BOPA. Per impedir l’efecte crida i que hi hagi una allau de peticions prèvies, els assessors comprenen que podria establir-se una espècie de retroactivitat limitada només per evitar aquest efecte. Els assessors també creuen que el redactat de la llei és interpretatiu i que es pot entendre que posa en dubte el traspàs massiu del 2011.

EL GOVERN, SOBTAT PER LES CRÍTIQUES DELS ASSESSORS

Jordi Cinca es va mostrar “sobtat” per les crítiques dels assessors fiscals sobre la modificació de llei sobre l’amortització de béns immobles en les empreses familiars. Segons el portaveu del Govern, la lectura de la nova llei ha estat “esbiaixada” perquè el text deixa molt clar que la nova fiscalitat de les amortitzacions i els moviments patrimonials entre dues empreses vinculades s’aplica a partir de la seva publicació al Butlletí del Consell General. Cinca va justificar la decisió d’avançar la seva entrada en vigor mitjançant la publicació al Butlletí del Consell General i no a través del BOPA perquè això hauria suposat “un efecte crida” que hauria comportat que s’haguessin accelerat els moviments patrimonials entre dues empreses vinculades. L’anterior legislació permetia que un bé immoble ja amortitzat es pogués traspassar a una altra societat de la mateixa societat i tornar-lo a amortitzar des de zero. “No pot ser que un bé immoble que hagis amortitzat el puguis tornar a amortitzar indefinidament. Em sembla que és de sentit comú”, va dir.

tracking