Consell General
Demòcrates i PS s'acusen mútuament de ser “totalitaristes”
Gili parla de “dreta pura i dura” i Espot de només voler fer “un debat d’etiquetes” en la discussió sobre la llibertat sindical
La sessió del Consell General en la qual es van aprovar les lleis dels bombers i dels agents penitenciaris i es va rebutjar prendre en consideració la proposició de llei de llibertat sindical del PS va tenir ahir moments de forta tensió entre DA i els socialdemòcrates. El retrets van arribar a tal punt que tots dos partits es van acusar l’un a l’altre de totalitaristes per les seves posicions enfrontades a l’hora de votar les dues lleis dels cossos especials. El conseller general del PS Gerard Alís va lamentar que els demòcrates no haguessin buscat el consens a l’hora d’arribar a acords sobre aquests dos projectes –també sobre el de la llei de la policia que es va aprovar al febrer–, i va censurar que “quan DA predica entesa i consens fa pur màrqueting per maquillar el totalitarisme en aquestes qüestions”.
Aquest comentari no va agradar gens a Marc Ballestà, el conseller general de DA encarregat de defensar els dos projectes, que va aprofitar que el PS ha estat la única formació que no ha pogut transaccionar cap de les esmenes presentades als textos legislatius per preguntar-se “a veure si no són vostès els totalitaristes”.
La llei dels bombers es va aprovar amb els vots favorables de DA i de dos dels cinc membres del grup mixt. Ho va fer Víctor Naudi com a representant d’SDP i Sílvia Bonet que es va estrenar com a consellera independent després d’haver abandonat la disciplina d’aquest partit. Tots dos parlamentaris es van haver de repartir el temps d’intervenció (dos minuts cadascun) i van votar, amb els mateixos arguments, en contra de la llei del cos penitenciari. Mentre el PS s’abstenia en la llei dels bombers i votava en contra de la dels carcellers, els liberals van dir que no a les dues propostes perquè, segons Jordi Gallardo, “s’ha perdut l’oportunitat de modernitzar els cossos especials”.
Tensió pels treballadors
Però la tensió havia arribat al seu punt àlgid minuts abans quan es va examinar la presa en consideració de la proposició de llei de llibertat sindical del PS. Després que el ministre Xavier Espot hagués recordat els arguments del Govern que va emetre un criteri desfavorable perquè “només preveu la part sindical” i perquè “cal una reforma més àmplia”, la consellera del PS Rosa Gili va acusar l’executiu i la bancada demòcrata de tenir “un tarannà de dreta pura i dura” a l’hora de defensar els drets dels treballadors. “Vostès són de dreta pura i dura, defensen els empresaris i els treballadors els preocupen poc”, va indicar. La socialdemòcrata també va acusar el Govern de no voler tenir un interlocutor fort en la banda dels treballadors per discutir els tres projectes de llei laborals que vol treure endavant el grup parlamentari demòcrata per “intentar passar amb vaselina una reforma que pot perjudicar els drets dels treballadors d’Andorra”.
Gili, que també va criticar que el grup liberal votés en contra de la presa en consideració, va seguir atacant la majoria. “No ens sobta l’actitud dels liberals, però vostès fa temps que es venen d’una manera i els fets els acaben mostrant com són realment”. La consellera general va acabar l’atac indicant que el Govern i DA “recullen les veus dels patrons i, fins i tot, en algunes coses van més enllà”.
Espot, després de sentir les paraules de la consellera del PS, va acusar Gili de preferir “el debat de les etiquetes”, de, un cop més, voler-se posicionar com “els únics defensors dels treballadors” i de “voler tenir el monopoli de la veu dels treballadors”. El ministre va lamentar que la socialdemòcrata no volgués debatre la proposició presentada i parlés només d’“etiquetes”, i va assegurar que la proposició de llei de llibertat sindical “és una operació de màrqueting de cara a la galeria”. Gili, per acabar, va replicar: “Vostès (DA) són els mestres del màrqueting.”