Política
La llei de DA preveu que un cònsol no pugui fer altres feines
Cònsols majors i menors no podran tenir una feina assalariada paral·lela
El grup parlamentari demòcrata té un esborrany fet de la llei que regula les incompatibilitats dels polítics que exerceixen, segons van informar diferents fonts del partit. La filosofia que marca la llei es basa en el fet que s’ha volgut establir l’exclusivitat per als càrrecs que tenen una acció executiva directa. Fins ara ministres, cap de Govern i síndic ja no podien exercir una altra feina durant la legislatura i els demòcrates han decidit ampliar el vet a cònsols majors i menors. Amb aquesta decisió mantenen la possibilitat de treballar paral·lelament els consellers generals i els consellers de comú, fins i tot els que tinguin dedicació a temps complet.
El grup, segons aquestes fonts, encara manté dubtes i el text no es pot donar definitivament per tancat. Ara bé, si no hi ha un gir inesperat la incompatibilitat de cònsols major i menor es mantindrà. Els dubtes venen especialment pel fet que DA és conscient que amb aquesta iniciativa està fent un pas més per anar acotant l’exercici de la política a funcionaris i empresaris. La realitat política actual ja fa que la majoria dels seus components formin part d’aquests dos sectors laborals, però les limitacions encara ho aguditzen. Els assalariats de la privada a efectes pràctics tenen un paper testimonial en la política nacional. La certesa que la gran majoria d’empresaris no mantindrà una excedència de quatre anys (que poden ser vuit) a cap empleat ja fa que quan s’ubiquen a les llistes vagin en llocs no elegibles. Però el canvi que preveu DA pot emportar-se per davant un altre col·lectiu: els professionals liberals. Fins ara aquests han estat molt presents en la política nacional i en els consolats. Si són els propietaris del despatx professional tindran opcions de presentar-se a cònsol, però si només hi treballen el canvi ho complica molt. Però fins i tot si són els propietaris i únics empleats (o el principal) el problema continua perquè difícilment el negoci podrà aguantar quatre o vuit anys tancat. Sent empresari queda l’opció de nomenar un responsable i seguir funcionant i cobrant beneficis.
Els demòcrates van estudiar fórmules per donar alguna opció als assalariats per accedir a la política amb garanties, com ara fer que l’empresari els hagués de donar una excedència amb reserva de plaça. Això els equiparava als funcionaris. Al final, però, es va descartar perquè es va considerar que era molt complicat haver de forçar un empresari a mantenir una excedència quatre o vuit anys amb l’obligació de recuperar l’empleat en el mateix lloc de treball, entenent que ja hauria estat substituït.
Grau de consanguinitat
Un dels punts que han de recollir la llei i que encara no està clar del tot és quines limitacions es posarà als familiars dels càrrecs públics (Govern i comuns) a l’hora de poder accedir als contractes de l’administració pública. Els demòcrates són conscients que si agafen una línia dura, similar a la dels països veïns, es pot produir un impacte important perquè en ser una població petita les relacions familiars estan molt esteses. Aquest és un nou factor que podria limitar l’accés a la política. Els dubtes es troben si fixar només primer grau (pare, cònjuge, fills...) o anar més enllà i incloure oncles, cosins...
LES FOTOS DE TORRES COM A TOPÒGRAF I ELS HONORARIS DE MARTÍ
El grup demòcrata admet que un factor important per haver agafat una línia restrictiva respecte a les incompatibilitats de cònsols majors i menors es troba en l’enrenou que van provocar les fotografies del cònsol encampadà Jordi Torres fent de topògraf en horari laboral. També ha influït que se sabés que Martí va cobrar com a arquitecte quan era cònsol major d’Escaldes.