Laboral
La CEA “entén” el rebuig del Consell a debatre la llei de llibertat sindical
L’organització considera que abans de res s’han de modificar les lleis de relacions laborals
La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) entén el rebuig del Consell General a prendre en consideració la proposició de llei de llibertat sindical del PS adduint que cal endegar una reforma laboral de caràcter global. Josep Manzano, president de la comissió de recursos humans i relacions laborals de la Confederació Empresarial Andorrana, va posar de manifest que “les lleis laborals són un tot o no tenen sentit”, i en aquest sentit comprèn que el parlament no volgués ni entrar a debatre la proposta dels socialdemòcrates si DA ha impulsat una proposició de llei de relacions laborals.
Segons Manzano, la qüestió de la llibertat sindical s’ha d’abordar en el marc de les lleis laborals, “un tot que ha d’estar forçosament interrelacionat”, va dir, ja que una sense l’altra “no serveix”. “O modifiquem tot el marc laboral o el farem inviable, inaplicable”, va remarcar. Tot i valorar positivament que el PS presentés la proposta, que segons Manzano demostra que “hi ha una inquietud” i per tant “benvinguda sigui una llei d’aquestes característiques”, va posar de manifest que es tracta d’una qüestió vigent en altres països.
“No inventarem la sopa d’all”, va dir, destacant que “segur que el PS es basa en allò que a altres països fa anys que està en funcionament amb un resultat positiu”. Amb tot, va advertir que “seria un error” fer “mimetisme directe” de les normes que utilitzen en altres indrets, i en aquest sentit va assenyalar que “ens equivocaríem totalment si en féssim una translació literal”. “Ens hem d’adaptar a la nostra realitat, no a la de països que tenen una legislació de 50 anys d’història, i experiències i modificacions en els temes que tracten aquestes lleis”.
Per la seva banda, el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va criticar que “tomben tot el que presenta el PS”, i va argumentar que DA va desestimar el projecte perquè defensava que “la llibertat sindical ha de ser una llibertat dels treballadors, no dels polítics, ni del Govern ni de la patronal”. “La llibertat sindical no pot estar condicionada pel poder polític de torn”, va manifestar. A més, va assegurar que “és mentida” que no es pugui regular la llibertat sindical abans d’executar la reforma laboral.