Andorra portarà 600 tones de brossa orgànica a l'Alt Urgell
La matèria es recollirà dels centres comercials, amb els quals s’enceta una prova pilot
El Govern traslladarà fins a la planta de compostatge de Benavarre, a l’Alt Urgell, prop de 600 tones de matèria orgànica durant aquest any. El conveni signat el mes de gener passat entre l’executiu i l’Agència de Residus de Catalunya preveu el trasllat des del Principat veí (principalment de l’Alt Urgell i de la Cerdanya) fins a Andorra de 10.000 tones anuals de residus per ser incinerats al forn de la Comella. L’acord preveu una part de reciprocitat i per això Andorra començarà amb una prova pilot abans de l’estiu i traslladarà els seus residus orgànics fins a la planta de compostatge que gestiona la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet i que també tracta la matèria orgànica de l’Alt Urgell i de la Cerdanya.
Andorra va encetar el reciclatge de l’orgànica amb una prova pilot al Pas de la Casa a través d’una màquina d’autocompostatge i ara serà la primera vegada que exporta aquesta fracció. Ho farà amb una nova prova pilot amb els grans productors (principalment grans centres comercials). L’objectiu d’aquest projecte és continuar amb “la implantació progressiva” del reciclatge al país, i si els resultats són satisfactoris l’obligació de reciclar aquesta fracció es podria estendre a la resta dels ciutadans. El Govern va tancar divendres passat el concurs per licitar la recollida i gestió de la matèria orgànica generada per aquest sector. L’adjudicatari serà l’encarregat de traslladar el residu fins a la planta de compostatge de l’Alt Urgell.
Fonts de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet van explicar que el preu que pagarà Andorra per cada tona d’orgànica que entri a la planta de Benavarre serà el mateix que abonen la resta de municipis que tracten allà aquesta fracció: 62,66 euros. El president de l’entitat, Ricard Mateu, va signar fa dues setmanes un acord amb Andorra per permetre a l’empresa encarregada de la recollida d’orgànica el trasllat fins a les instal·lacions. La previsió és que el trasllat es realitzi de forma diària, sense emmagatzemar matèria a l’altra banda de la frontera, de manera que un camió creuarà cada dia el punt fronterer per traslladar la brossa fins a Benavarre.