drets laborals
Els sindicats afirmen que l'1 Maig perd pes
El fet que no es torni a organitzar una manifestació el Dia del Treballador ha reobert el debat sobre la capacitat de força per reivindicar drets laborals al país en un dia com aquest. Per avui s’han organitzat conferències al vespre sobre drets laborals i socials, però s’ha descartat, novament, fer una mobilització.
El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, considera que aquesta jornada “està perdent pes” els últims temps. “Amb els anys aquesta diada ha perdut interès, cada vegada és menys tradicional i la gent està perdent l’hàbit de reivindicar els seus drets”, diu. El secretari general del SAT creu que alhora la gent té “por” per lluitar pels seus drets. “És molt probable que molts agafin el cotxe i se’n vagin de vacances”, hi afegeix Fornieles, que acusa el Govern de dissuadir de fer actes reivindicatius com els que es podrien haver fet avui. “Si estem així és perquè el Govern ha sabut intimidar molt bé la gent”, lamenta Fornieles referint-se als motius d’acomiadament estipulats pel Codi de relacions laborals.
Per la seva banda, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, justifica que han organitzat diferents actes i xerrades a partir de les vuit del vespre “perquè pugui venir més gent quan surti de treballar”. Ubach acusa directament els empresaris que el pont de l’1 de Maig els treballadors no puguin fer festa. “Ens diuen que aquest pont es pot facturar entre un 15 i un 20% de tot l’any, de manera que és imprescindible que estiguin oberts”, diu Ubach. “És cert que a Barcelona o altres ciutats turístiques els comerços estan oberts, però és gràcies als convenis col·lectius que aquí no tenim”, assegura.
Des del sector empresarial treuen ferro a les queixes dels sindicats. “Jo crec que els treballadors a Andorra estan molt ben considerats pels empresaris”, diu el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, que afirma que “hi ha pocs casos” de conflictes entre treballadors i empresaris. “A Andorra el 95% de les empreses són petites i la relació és directa i molt pròxima. Si un empresari estima l’empresa també estima els treballadors”, assegura. Amb tot, Altimir respecta el dret dels treballadors a reivindicar-se i defensa que puguin presentar les seves aportacions a les noves lleis laborals i sindicals.
Per la seva banda, el president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Josep Maria Cases, que també defensa el dret a manifestar-se dels empleats del Principat, diu que el sistema laboral al país funciona correctament.