funció pública

L'antiguitat dels eventuals serà un mèrit afegit en els edictes

Eva Descarrega argumenta que “se’ls afavorirà” en reconeixement al temps que han ocupat les places provisionalment

L'antiguitat dels eventuals serà un mèrit afegit en els edictesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els eventuals que treballen a l’administració i que vulguin optar als edictes que es faran per consolidar places tindran un reconeixement perquè tinguin més opcions d’aconseguir la plaça. És el plantejament de l’executiu en resposta a la interinitat que han sofert aquests treballadors durant els anys que no s’han convocat nous llocs de treball públics, segons comenta la ministra de Funció Pública. “La intenció del Govern és reconèixer i que meriti el temps que aquestes persones han estat ocupant aquest lloc de manera eventual, per tant això els afavorirà en el sentit que es tindrà en compte en els edictes als quals es puguin presentar”, explica Eva Descarrega a la ràdio del Diari. El procediment que se seguirà serà el mateix que s’ha aplicat en els últims edictes dels docents, de manera que “es tindrà en compte com a mèrit afegit als requisits de la plaça per haver-la ocupat durant un temps”.

Descarrega xifra en 546 el nombre d’eventuals en el sector públic i reconeix que “la situació ha esdevingut complicada pel fet que durant la crisi l’administració no ha pogut convocar places de nova creació, i això ha fet que la situació d’alguns eventuals s’hagi allargat en el temps, que no és desitjable, i que evidentment no és el mecanisme que s’hauria d’haver seguit”. Tanmateix, en fa una lectura positiva perquè destaca que “la perllongació de contractes ha permès donar un bon servei a l’administració”, i ara el que toca fer és treure aquestes places perquè els treballadors que les ocupen puguin optar a ser-ne els titulars indefinits.

Anàlisi de la regularització

La ministra assenyala que encara no s’ha concretat la quantitat de places eventuals que es faran fixes perquè precisa que la meitat de les 546 corresponen a vacants que s’estan cobrint “per baixes o excedències amb reserva de plaça de funcionaris i n’hi ha 200 i escaig més que sí que haurem de revisar-les, considerar si són necessàries o no i a partir d’aquí treure les convocatòries que siguin oportunes”. Per saber el nombre de llocs interins que s’hauran de regularitzar, Funció Pública està mantenint trobades amb els directors de les diferents àrees per conèixer el número d’eventuals que tenen “i fer l’anàlisi de les necessitats dels departaments i decidir quines places es poden treure, vacants o de nova creació previstes a la llei del pressupost del 2017”, incideix la ministra.

Eva Descarrega prefereix no avançar cap xifra sobre els edictes que es convocaran fins que s’hagi avaluat tota l’administració, però apunta que “hi ha diferents departaments que hi estan treballant i hi haurà un número bastant important de places. Si tot va com esperem, durant aquest 2017 es podran regularitzar un bon nombre de places”. Entre els departaments amb més necessitats esmenta el d’Afers Exteriors, on s’han de cobrir “moltes vacants i és un ministeri que en aquests moments requereix d’aquests recursos per dur a terme la negociació amb les millors condicions, i el que hem de fer és treure aquestes places”.

Cap incompliment legal

La ministra nega taxativament que l’administració estigui incomplint la legislació vigent per no haver incorporat a la plantilla els eventuals que acumulen diversos contractes seguits i s’acull a la Llei de la Funció Pública, “que diu que en cap cas els contractes successius donen lloc a la condició d’agent de l’administració amb caràcter indefinit sense haver passat un edicte”. Emfatitza Descarrega que aquesta és la condició de tota persona que entra a l’administració, “és l’únic mecanisme que hi ha per tenir una plaça d’agent de l’administració o de funcionari”.

I ressalta que la nova normativa dels empleats públics posarà fi a la diferència que hi ha ara entre el personal eventual, que es regeix pel codi de relacions laborals, i el fix; “es preveu que també es regeixin pel règim estatutari de la llei de funció pública els interins per baixes o excedències, no els de contracte d’obra i servei, que és el que hem fet servir dar­rerament”. El canvi permetrà “que probablement en formació i altres temes quedin sota el règim estatutari, que és on hi havia diferències”, conclou la ministra.

CANVIS A PUNT DE LES APORTACIONS AL PLA DELS FUNCIONARIS A PROP DE LA JUBILACIÓ

La modificació de la llei de les pensions dels funcionaris per clarificar aspectes tècnics que afecten els treballadors que estan més a prop de la jubilació “es farà properament”, segons anuncia la titular de Funció Pública, que recorda que Govern atén amb el canvi d’una disposició transitòria la petició de la comissió de seguiment del pla. Eva Descarrega destaca que les condicions que es fixaran permetran que “la participació en el fons sigui de l’interès” dels empleats públics que es troben més a prop del final de carrera tenint en compte que el termini que els queda per fer aportacions és més curt que a per a la resta. “Les condicions seran més interessants perquè puguin rebre les aportacions que realment fan amb el percentatge d’interessos que hagi pogut correspondre a aquell període”, afirma la ministra, que confia que això incrementarà el nombre de funcionaris implicats en el fons de pensions. A més, el canvi possibilitarà que participin al pla batlles, magistrats i fiscals, “i també preveure que altres institucions s’hi puguin afegir mitjançant una llei, com hi havia a les escoles com el Sant Ermengol, i certs organismes que també hi estaven afegits”.

tracking