Els contractistes d'obres alerten de l'envelliment del parc d'edificis
Coincideixen amb l’enquesta de conjuntura de la Cambra de Comerç respecte que l’activitat del sector es manté estancada a nivells baixos
La Cambra de Comerç va posar en relleu la setmana passada, a partir dels resultats de les enquestes de conjuntura del segon semestre del 2016, que la recuperació econòmica en el sector de la construcció està molt lluny de ser una realitat. Des de l’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda) s’admet que la percepció que tenen les empreses relacionades amb la construcció que l’activitat en el sector es manté estancada a nivells molt baixos, i que malgrat algun petit signe de millora encara mostra moltes dificultats per iniciar una tendència de recuperació clara, “respon a la realitat”.
Ho va indicar en declaracions al Diari el gerent de l’Acoda, Víctor Filloy, que va especificar que on més es nota la manca d’activitat és en l’obra privada. “L’obra nova segueix en caiguda lliure i és pràcticament inexistent”, va lamentar Filloy, que hi va afegir que “la rehabilitació d’edificis està a nivells molt baixos i crec que seguirà així el 2017 i el 2018”.
El gerent dels contractistes d’obres, davant d’aquesta situació, va alertar de “la degradació” de les infraestructures privades existents al país. “Els immobles cada dia són més antics i estan més envellits”, va assenyalar Filloy, que considera que és un reflex que “l’economia interna i real no acaba d’anar com hauria d’anar”. El fet que els privats no estiguin fent millores ni reformes al parc d’edificis, va insistir, és la conseqüència que l’economia encara “no va bé”.
Per Filloy, que no es pugui rehabilitar el parc d’edificis existent posa en relleu que “estem vivint una degradació progressiva de les infraestructures privades del país” i que s’està posant fre a “un creixement assumible i sostingut del sector de la construcció”.
Simplificar el pla Renova
L’informe presentat dijous passat per la Cambra de Comerç també va posar en relleu que el pla Renova, creat per l’executiu per ajudar a la rehabilitació del parc immobiliari, l’eficiència energètica i l’ús de les energies renovables, no acaba de ser l’instrument que doni l’embranzida esperada al sector. Des de l’Acoda, malgrat que es considera un encert la creació del pla, es demana a l’executiu “simplificar” els requisits perquè els privats puguin tenir accés a les ajudes que es donen i poder així incrementar les feines al sector que no només afecten els constructors, sinó també “els arquitectes, enginyers i industrials”.
Els contractistes d’obres també coincideixen amb els empresaris de la construcció que van respondre a l’enquesta de la Cambra de Comerç en el fet que l’accés al crèdit bancari és una altra de les causes que posen pals a les rodes a la recuperació del sector.
Uns 2.800 treballadors
El gerent de l’Acoda va explicar que actualment hi ha a Andorra uns 2.800 treballadors relacionats amb el sector de la construcció. Una xifra adequada ja que actualment “estem en una situació de decreixement que és poc significatiu, però real”. Va insistir que la situació del sector reflecteix que “l’economia productiva interna no acaba de funcionar”.
Malgrat comptar amb un nombre de treballadors adequat, l’enquesta de la Cambra de Comerç va posar en relleu la preocupació dels empresaris del sector per la manca de mà d’obra qualificada. És, segons els resultats de les enquestes, el tercer factor que limita la bona marxa dels negocis per darrere de la debilitat de la demanda i de l’augment de la competència en el sector.