Informe del 2016
El Raonador demana un estudi del cost de la vida
El Raonador alerta sobre les dificultats de part del col·lectiu de la gent gran i dels discapacitats per arribar a final de mes
El Raonador del Ciutadà, Josep Rodríguez, va alertar ahir de les dificultats que tenen per arribar a final de mes alguns membres dels col·lectius de persones grans i de discapacitats, i va reclamar un estudi per reflexionar sobre les pensions i el cost de la vida. “La vida cada dia és més cara. I les pensions i els sous, els mateixos. La deducció és fàcil”, va indicar Rodríguez durant la compareixença que va dur a terme ahir al matí davant la comissió legislativa d’Interior per presentar l’informe anual de la institució corresponent a l’any passat.
El Raonador també va reclamar una revisió dels protocols i dels paràmetres que s’apliquen a l’hora d’atorgar les ajudes socials perquè s’adaptin a les situacions dels demandants, perquè “cada persona és un cas i no tothom té les mateixes necessitats”.
Rodríguez va lamentar que “malauradament la gent que té més motius per queixar-se és la que menys es queixa”, i que “les persones més necessitades són la gent gran”. Va insistir que s’hauria de fer “una reflexió” envers el que “una persona necessita per viure” i que rebi conforme el que “ha fet i ha donat” al país. Va reclamar de nou la revisió de les pensions de jubilació perquè “hi ha molta gent que no té cap arrel amb el seu país ni rep cap prestació del mateix” o perquè “ha treballat aquí i no va cotitzar”, ja que amb el que cobra “no pot viure”. I respecte de les pensions va posar un exemple concret: “Cal revisar les de viduïtat en persones de certa edat que tenen problemes per menjar.”
CASS, funcionaris i habitatge
El Raonador va recordar en la compareixença que l’any passat el volum d’expedients tractats va anar a l’alça. Van ser 351, xifra que va suposar un increment del 16,2% respecte al 2015. “Cada dia hem de millorar perquè el que no pot ser és que les queixes es repeteixin any rere any”, va assenyalar Rodríguez, que va incidir en els expedients tractats l’any passat per queixes sobre els protocols de la CASS i l’actitud d’alguns funcionaris respecte a la ciutadania. “Molts problemes es podrien resoldre amb un tracte més humà i menys burocràtic”, va indicar.
També es va referir a les dificultats que tenen alguns ciutadans per accedir a l’habitatge. El Raonador va demanar una revisió dels protocols per tenir drets als ajuts a l’habitatge. “Hem de mirar que els protocols s’adaptin a la població i no que sigui la població qui s’adapti als protocols”, va assenyalar, després de recordar que cal posar al mercat “la quantitat enorme de pisos tancats existent” i instaurar “un contracte marc d’arrendament”.
Neguit de l’oposició
Un cop escoltades les explicacions del Raonador, els consellers generals del PS i SDP Pere López i Víctor Naudi van coincidir en l’anàlisi respecte als problemes en matèria social que hi ha a Andorra. “El Raonador ha evidenciat els greus problemes en àmbits tan importants com les pensions o els ajuts a l’habitatge que fa temps que venim denunciant”, va dir López. Naudi va lamentar que “les pensions siguin excessivament baixes amb relació al cost de la vida”. Des del grup liberal es va incidir en la necessitat d’estar alerta perquè no hi hagi retrocessos en els drets de les persones. La consellera de DA Sofia Garrallà va titllar d’“inacceptable” que alguns funcionaris no donin un tracte adequat al ciutadà.
MÉS RECURSOS PER ABORDAR LES NOVES COMPETÈNCIES
El Govern treballa en una modificació de la Llei del Raonador del Ciutadà per ampliar-ne les competències i donar sortida a les demandes dels organismes internacionals de poder tenir un ens independent que vetlli pel dret dels menors de 12 a 18 anys a acudir al Raonador, pels drets de les persones amb discapacitat i per evitar discriminacions envers els col·lectius més vulnerables. Així, Josep Rodríguez va posar en relleu la necessitat de dotar de més recursos humans i econòmics la institució. “La qüestió no és que et donin més responsabilitats. La qüestió és com es pot respondre a aquesta responsabilitat amb responsabilitat”, va assenyalar el Raonador, que hi va afegir que cal esperar a saber quines són aquestes competències per quantificar els recursos que seran necessaris.
D’altra banda, Rodríguez finalitzarà al setembre el mandat de sis anys com a Raonador del Ciutadà. Els consellers dels diferents grups parlamentaris van coincidir a felicitar-lo per la feina feta al capdavant de la institució. L’encara Raonador es va mostrar satisfet perquè deixarà el càrrec “amb un major reconeixement social d’una institució que cada vegada és més coneguda per la ciutadania”.