França

La victòria de Macron genera controvèrsia al Principat

La patronal creu que ajudarà a impulsar l’acord amb la UE i l’USdA es mostra escèptica

La victòria de Macron genera controvèrsia al PrincipatEFE

Creat:

Actualitzat:

La victòria d’Emmanuel Macron a la segona volta de les eleccions presidencials franceses ha generat diversitat d’opinions entre els diversos sectors de la societat andorrana. Alguns també volen esperar a veure com es desenvolupen els primers dies del quinquenni per fer-ne una valoració més profunda.

Els que més han aplaudit la victòria del candidat socioliberal són els representants de la patronal. El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, felicita el president electe francès i, alhora, reconeix que “és un Copríncep que entén molt del sector de l’empresa i del món de l’economia”. “Felicitem el nou Copríncep i li desitgem èxits que ajudin el país el màxim possible”, hi afegeix Altimir. El president de la CEA també espera que Macron “sigui comprensiu amb les especificitats d’Andorra” mentre es negociï l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Precisament, el president de la PIME, Marc Aleix, explica que veu “bé” que Emmanuel Macron estigui a favor de la UE. “Nosaltres creiem que el futur del Principat passar per l’acord d’associació que s’està negociant”. Aleix manifesta que una part de les reformes que vol aplicar Macron “haurien de venir cap al Principat”. Aleix fa referència, per exemple, a la reforma de la Seguretat Social “que ara mateix no és viable”.

Per la seva banda, el síndic general, Vicenç Mateu, destaca la victòria del candidat centrista que, alhora, va servir per impedir l’ascens del Front Nacional a França. “Nosaltres estaríem contents independentment de qui hagués guanyat les eleccions, ja que és una decisió íntegrament del poble francès. Ara bé, és cert que ha guanyat una persona oberta, amb un discurs centrista, que defuig dels extremismes i té un tarannà totalment europeu”, va dir Mateu. El síndic general hi afegeix que “cada Copríncep té les seves peculiaritats però en l’acte d’acomiadament, el president Hollande ens va assegurar que faria un traspàs de poders al seu successor on explicaria detalladament la realitat del nostre poble i que el convidaria a seguir de prop els assumptes del país”.

Escepticisme de l'USDA

Tot i això, des dels sindicats són més aviat escèptics sobre l’ascens de Macron i les reformes que voldrà aplicar quan arribi a l’Elisi. “Augurem un estiu i una tardor calents, perquè quan intentarà aplicar reformes es trobarà una oposició frontal dels partits d’esquerres i dels sindicats”, explica Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical Andorrana (USdA). Ubach creu que el suport que li han donat tant els sindicats com l’esquerra “no és un xec en blanc”, i també lamenta que la victòria d’Emmanuel Macron a la segona volta de les presidencials franceses s’hagi basat, sobretot, a evitar la victòria de la ultradretana Marine Le Pen. “Lamentem que en unes eleccions la gent voti contra algú i no a favor d’un candidat”, diu Ubach, que alhora hi afegeix que aquest fet demostra que per al nou Copríncep “la feina de Macron no serà fàcil”. Ubach afirma que Macron no té cap partit polític al darrere, fet que li podrà crear adversitats en el futur. A més, Ubach també dubta de la identitat de l’exministre d’Economia. “S’autoanomena socioliberal quan això crec que no existeix. O ets social o ets liberal”, diu Ubach. “Haurà de fer mans i mànigues per acostar-se a tothom i això és molt complicat en els temps que corren”, diu.

També és escèptic el president de la Unió dels Francesos a l’Estranger (UFE), Daniel Bastide, que, a títol personal, diu que la victòria de Macron “no està malament del tot”, encara que preveu que seran “cinc anys més de socialisme”. “Macron és un holograma d’Hollande”. Amb tot, Bastide diu que per a Andorra la victòria del candidat del moviment En Marxa! “suposarà una ajuda” per impulsar l’acord d’associació amb la Unió Europea. “En aquest sentit és millor que el Copríncep sigui Macron”, afirma. Bastide dubta de la capacitat del president electe a l’hora de governar atesa la seva falta d’experiència. “Dubto perquè no té experiència i per la falta de concreció del seu programa”, manifesta Bastide, que alhora titlla Macron com “un producte de màrqueting”.

tracking