Instal·lació aeronàutica
L'oposició dona suport al col·lectiu antiheliport
El portaveu de la plataforma contrària a la instal·lació, Alfons Miralles, explica que “tots els grups els donen suport”
Tots els grups de l’oposició donen suport a la plataforma antiheliport, contrària a l’aixecament de la infraestructura al costat de FEDA. Així ho va assegurar ahir un dels portaveus de la iniciativa, Alfons Miralles, abans de la reunió informativa amb una dotzena de membres de la plataforma en un hotel d’Escaldes-Engordany. “Les reunions han anat molt bé i tots i tots els grups han sigut molt sensibles amb els arguments i neguits que tenim. Tots ens donen suport”, va dir Miralles, que alhora va explicar que fins a quatre consellers generals han signat la seva petició i que n’hi ha d’altres, tot i que sense concretar la xifra, que també s’han interessat a estampar-hi la seva firma.
Miralles també va explicar que els pròxims passos que seguiran dependran, en gran manera, del resultat de la reunió que mantindran dimarts que ve amb el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. “Creiem que l’ordre que hem seguit, el de veure primer els representants electes i després anar a veure el ministre i el Govern, és el correcte”, va afegir Miralles. En ser preguntat per si podran tenir accés als estudis preliminars, Miralles va dir que, depenent de com vagi la reunió amb el ministre d’Ordenament Territorial, es plantejaran demanar més reunions amb altres autoritats del país. “Nosaltres el que volem és transmetre els nostres neguits perquè ens oposem a la ubicació de l’heliport”, va dir. El Govern té previst elaborar informes d’impacte acústic i del vent, així com una anàlisi de com hauran de ser els enlairaments, que hauran de tornar a ser validats pels tècnics francesos.
A TOCAR DE LES 1.500 FIRMES
Miralles també va explicar que la plataforma ja ha aconseguit recollir més de 1.400 signatures i que en els pròxims dies esperen arribar a les 1.500. “Ens satisfà perquè estem tenint molt suport que no només prové de la plataforma, sinó que també de molta gent que comparteix els mateixos neguits que nosaltres”, va manifestar Miralles. “Els informes tècnics poden dir moltes coses però el primer informe tècnic negatiu és de la ciutadania amb aquestes gairebé 1.500 firmes”, va afirmar. Abans de la reunió d’ahir al vespre, Miralles va voler matisar el nom amb el qual es coneix la plataforma i va expressar que no estan en contra de l’heliport, sinó de la ubicació en què el Govern ha plantejat fer-lo. “Estem en contra la ubicació de l’heliport però no som antiheliport com se’ns ha volgut titllar moltes vegades”, va etzibar.
Miralles va insistir que la zona on s’ha projectat l’heliport “no és bona” perquè “tot i que és una zona industrial dura com diu el ministre, sabem que els helicòpters han de fer maniobres d’enlairament i d’aterratge que són complicades”. Miralles també va recordar la “perillositat” de l’heliport si s’aixeca al costat de FEDA. “Tenim unes instal·lacions hidroelèctriques i de distribució d’energia elèctrica i pot generar problemes.”
Miralles també va respondre al mateix Jordi Torres, que va assegurar que s’evitaria que els helicòpters arribin a sobrevolar tota la zona d’Escaldes-Engordany per evitar l’impacte acústic. Miralles va dir que els veïns d’Escaldes seguiran tenint “molèsties” i que, malgrat que els giroavions sobrevolin el bosc de la plana, “des de l’altre costat també se sentiran els helicòpters”. El Govern preveu que els aparells s’enlairin des d’una altura de 1.200 metres i, a més, tindrien un marge de 150 metres més sense obstacles per pujar i que, per tant, els impactes acústics serien menors.
A més, la plataforma tem que a causa de la proximitat amb FEDA, un accident acabi provocant talls en el subministrament elèctric. L’executiu ja va defensar amb anterioritat que els aparells no sobrevolarien les instal·lacions de FEDA i que, per tant, no hi hauria cap risc en cas de caiguda d’un aparell.