Petició patronal per suprimir la cessió econòmica en sòl urbà

Constructors i promotors, sota el paraigua de la CEA, han portat al Govern diverses propostes perquè les inclogui a la modificació de la Llei del sòl

Petició patronal per suprimir la cessió econòmica en sòl urbàARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La patronal de la construcció –Associació de Contractistes d’Obres (Acoda), Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Associació de Promotors Immobiliaris i Associació de Propietaris de Béns Immobles–, sota el paraigua de la Confederació Empresarial (CEA), ha presentat una sèrie de propostes al Govern i als grups parlamentaris per a la reactivació econòmica del sector amb l’objectiu que s’incloguin en la reforma de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, coneguda com a Llei del sòl.

Etiquetes:

Entre les propostes destaca l’eliminació de la cessió econòmica en sòl urbà consolidat, ja que consideren excessiu el 15% actual i denuncien que alguns comuns no han actualitzar els valors dels terrenys a la situació econòmica actual i que estan com el 2007. Per argumentar aquesta mesura, posen en relleu que a les parròquies on s’ha mantingut el 15% els promotors no han posat en marxa cap projecte, excloent aquelles excepcions que es van acollir a l’exempció transitòria del 0%, i que les arques públiques no han ingressat pràcticament res per aquest concepte, ni pels impostos ni per les taxes urbanístiques que se’n deriven.

Respecte a la cessió econòmica fan una segona proposta que passaria per unificar a la baixa el percentatge a totes les parròquies, aplicar el preu de la cessió amb relació a l’ús del terreny (si és per a habitatges, habitatges de luxe, comercial o industrial) i establir per llei que el pagament de l’import sigui efectiu una vegada executat el projecte d’edificació o urbanístic. Igualment, volen que l’ajornament del pagament, que preveu l’actual llei, s’atorgui sempre que ho demani el promotor i que es fraccioni per pagar-lo conforme comenci a tenir ingressos. I que la cessió econòmica es reinverteixi en millora urbanística.

Resta de demandes patronals

Les altres demandes de la patronal passarien per reduir el quòrum necessari per promoure un pla parcial del 75% al 51% dels propietaris i per facilitar el procediment de sectorització d’una unitat d’actuació. És a dir, que, per exemple, si dos propietaris volen dur a terme algun projecte aquests ho puguin iniciar sense esperar el quòrum necessari.

El sector també considera indispensable que els procediments administratius per desenvolupar un pla parcial (el dels privats), que les mateixes fonts van qualificar de “feixuc i lent”, sigui el mateix que el que es fa servir per desenvolupar un pla especial (el de les administracions), que “és relativament senzill”. Així, consideren que seria adient disposar d’un únic procediment, aplicable en tots els àmbits i que simplement donés certs privilegis a la iniciativa pública.

A més de reclamar que també es consideri les autoritzacions de terrenys per a usos comercials i industrials de baixa densitat com a temporals i que vagin a càrrec de l’administració i les parapúbliques les infraestructures generals del país vinculades als nous vials o carreteres de les unitats d’actuació, la patronal vol compensacions per promoure la construcció d’edificacions sostenibles i energèticament independents. Concretament, bonificacions en els percentatges de cessió econòmica en els projectes amb les certificacions més altes.

Les fonts consultades van mostrar “certa decepció” per la resposta del Govern a unes demandes que volien que s’incloguessin en la reforma de la llei que l’executiu vol fer perquè els comuns cedeixin terrenys gratuïtament a l’Estat per impulsar-hi projectes d’interès nacional. “No hi ha voluntat d’anar més enllà d’aquest canvi”, van indicar, per lamentar que “esperar més temps serà un nou fre a la revifada del sector”.

NOMÉS UN PLA PARCIAL A ENCAMP

Encamp només ha executat un dels 11 plans parcials aprovats pel comú des que va entrar en vigor la Llei d’ordenació del territori el 2000. La raó és que molts propietaris agilitzen l’aprovació dels projectes per evitar un canvi d’ús posterior. A la Massana, dels 7 plans parcials aprovats se n’han executat 6 i a Escaldes dels 8 s’han executat 4. En aquesta parròquia hi ha 2 plans especials aprovats i 3 en tràmit. A la capital s’han aprovat 6 parcials des del 2007 i 2 estan en execució i a Ordino s’estan executant 2 dels 6 acceptats. La patronal no ha rebut les dades de Canillo i Sant Julià.

tracking