Reportatge
Un guia a França
Els joves del Principat que el curs que ve segueixin els estudis universitaris al país gal tindran el suport dels alumnes andorrans veterans, que els ajudaran en els primers passos.
A partir del curs que ve, els joves del Principat que segueixin els estudis universitaris a França se sentiran més recolzats. Els nouvinguts al país gal podran comptar, segons la ciutat on s’instal·lin, amb el suport d’almenys un estudiant andorrà més veterà que els aconsellarà tant en els dubtes sobre el funcionament educatiu francès com en els diferents tràmits de la vida diària com, per exemple, buscar pis.
Uns 200 estudiants del Lycée i de l’Escola andorrana es podrien beneficiar d’aquesta xarxa i avui en coneixeran més detalls, durant la trobada que ha organitzat aquesta tarda l’ambaixada gal·la. Es tracta d’una iniciativa conjunta de la representació del govern francès al Principat i de l’ambaixada andorrana a França. Tolosa, Bordeus i París són tres de les sis ciutats on s’establirà aquesta xarxa durant el primer any.
A la trobada, els estudiants coneixeran el primer padrí de la promoció, que està previst que cada any sigui una persona del Principat que en el passat va cursar els estudis postobligatoris a França. Per al curs 2017-2018, el padrí serà l’empresari del país David Betbesé, que va formar-se a Tolosa. “Quan tens 18 anys, sortir d’Andorra per anar a viure a una ciutat francesa és un pas important”, diu Betbesé, que destaca els beneficis que comporta el fet d’estudiar a fora. “És molt bo perquè et confronta a situacions de la vida que t’ajuden a madurar, a ser més responsable i a prendre decisions de manera individual i autònoma”, explica. “Aquestes eines les assimiles per a tota la vida”, hi afegeix.
En un context en què el nombre de joves que marxen a França per seguir els estudis no para de créixer, Betbesé creu que un dels valors afegits del sistema educatiu superior francès és l’oferta de beques i d’ajudes per als estudiants. El primer padrí de la promoció també creu que un altre atractiu d’estudiar a França és el fet de poder “perfeccionar” el nivell de llengua, atès que “per a molts, l’idioma matern és el català”. Betbesé destaca la involucració dels estudiants ubicats al país veí. “Quan un ha estat a fora agraeix l’ajuda que ha tingut en el seu moment i per això estan molt predisposats”, diu.