reforma sanitària

Rebuig dels metges al contracte del SAAS amb les condicions actuals

El Govern incrementa en 90 dies el termini inicial de tres mesos que tenien els facultatius liberals per signar un nou conveni

Rebuig dels metges al contracte del SAAS amb les condicions actualsARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els metges liberals continuen rebutjant el contracte que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) vol que signin si volen continuar treballant (operar, per exemple, o fer proves) a l’hospital. Per evitar que aquests facultatius no puguin exercir al centre mèdic mentre no rubriquin l’acord, l’executiu ha aprovat un decret per prorrogar el termini de 90 dies que tenien els professionals liberals per fer-ho. D’aquesta manera s’amplia per 90 dies més el termini que es marcava en el nou reglament d’estructura i funcionament del centre hospitalari andorrà aprovat per l’executiu el 22 de desembre de l’any passat. Era en aquest reglament on s’asse­nyalava que els metges liberals tenien 90 dies per acceptar el contracte proposat.

Hores d’ara, el SAAS i els representants dels metges liberals continuen negociant el nou conveni i si es compleixen els terminis del decret de pròrroga publicat ahir al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) el termini per rubricar el nou conveni es compliria a final de juny.

El principal escull per arribar a un acord és el rebuig dels professionals liberals a la pretensió del SAAS d’imposar una taxa per a l’ús de les instal·lacions i el material de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. En l’esborrany d’acord que el SAAS va enviar als facultatius s’incloïa una clàusula que establia la retenció d’un percentatge de cada acte mèdic que es fes a l’hospital. En un principi s’havia estudiat que fos una taxa fixa del 3%, però no és gens clar si al final serà en funció de l’especialista o de l’acte mèdic.

El concepte de la retenció s’aplicaria sobre la base que s’ha fet ús d’un quiròfan del centre, que necessita un manteniment i que la resta d’equipaments i material que també paga i manté l’hospital són utilitzats pel metge liberal.

Arguments dels metges

Els metges liberals, en canvi, defensen que són ells els que porten els pacients a l’hospital i que és a conseqüència d’aquest fet que hi ha activitat al centre. I que ja està inclosa en la despesa que paga el pacient per l’ús, per exemple, d’un quiròfan el manteniment de les instal·lacions de l’hospital.

Cal recordar que en la darrera assemblea de metges especialistes liberals celebrada al febrer gairebé la meitat dels facultatius que treballen amb l’hospital van decidir rebutjar les noves condicions que els volia imposar el SAAS. Els professionals han portat el contracte a un bufet d’advocats en no estar d’acord amb una sèrie d’elements. A més de la taxa, tenen reticències que l’obligada formació continuada que es marca en el contracte sigui a càr­rec del metge.

En el decret aprovat pel Govern s’assenyala que des de l’entrada en vigor del reglament d’estructura i funcionament de l’hospital “s’ha portat a terme una negociació amb els representants dels metges concernits per tal d’aconseguir un consens en la redacció del model del conveni”. Unes negociacions que han endarrerit la proposta final del model de contracte que havia de presentar el SAAS per tal d’ajustar el model que ha de garantir la igualtat de tracte dels metges i, a la vegada, adaptar-se a les circumstàncies particulars de cadascun d’ells.

En aquestes circumstàncies, s’indica, “és procedent” allargar el termini per atorgar els contractes entre els metges liberals i el mateix SAAS fins a un termini “prudencial” no de 90 dies, sinó d’un màxim de 180 dies. Finalment, s’adverteix que en aquest termini tots els metges liberals que vulguin seguir exercint al centre hospitalari “hauran d’haver signat aquest conveni”.

SEGUEIXEN ELS CONTRACTES PELS CENTRES BASELGA I MARQUÈS

L’interès de l’executiu perquè s’instal·lin a Andorra centres mèdics de prestigi internacional com podrien ser l’Institut de Fertilitat Marquès o l’Institut Oncològic Baselga continua endavant, segons va assegurar ahir el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que va fer funcions de portaveu del Govern davant l’absència del titular, Jordi Cinca. “Des de l’executiu continuem amb la idea de poder oferir a Andorra aquests serveis mèdics”, va assenyalar Saboya, que hi va afegir que “seguim treballant perquè aquestes activitats d’alt nivell puguin instal·lar-se al país”. Per últim, va indicar que tant des del ministeri de Salut com des de la secretaria d’Estat de Diversificació Econòmica es continuen els contactes amb aquests centres de salut i es treballa amb “tota normalitat”.

LES CLAUS

1 Hospital

Nou reglament de funcionament

El desembre de l’any passat el Govern va aprovar el nou reglament de l’estructura i funcionament del centre hospitalari. En aquest reglament s’indicava que els metges liberals especialistes havien de signar un nou contracte amb el SAAS per continuar usant el centre.

2 Contracte

Els metges són contraris al conveni

Els metges liberals són contraris a signar un contracte que entre d’altres requisits obligaria els facultatius que vulguin treballar a l’hospital a haver d’abonar una taxa en concepte de manteniment i ús de les instal·lacions, i per la utilització del material del centre.

3 Pròrroga

De 90 dies de termini a 180 jornades

El reglament de funcionament de l’hospital marcava un termini de 90 dies perquè els metges liberals que volguessin continuar treballant al centre signessin el nou contracte. Vist que encara no s’ha tancat l’acord, l’executiu ha decidit prorrogar-lo 90 dies més.

tracking