educació superior
Un 26% d'universitaris estudien a França
Fins a 100 joves dels tres sistemes educatius del país estudien aquest curs al país gal
Un de cada quatre alumnes del país ja opta per continuar els seus estudis universitaris a França. Dels 377 alumnes que l’any passat van cursar batxillerat, 100 van decidir marxar al país gal per seguir amb la seva formació. La xifra total d’estudiants que han marxat al país veí en els últims anys s’ha mantingut prop d’aquesta xifra, tot i que el més significatiu és l’augment del nombre de joves del sistema educatiu andorrà que decideixen marxar cap a França.
Durant el curs actual, un 22% d’alumnes que havien seguit els seus estudis a l’Escola andorrana estan estudiant en una universitat francesa. En total són 32 joves d’aquest sistema educatiu, una dada que contrasta amb les xifres del 2013, any que no n’hi va haver cap. En els últims tres anys, la xifra ha anat augmentant de manera progressiva. Segons el delegat d’Educació francès al Principat, Michel Maginot, el fet que cada cop més joves decideixin marxar a França per cursar els estudis universitaris té lloc tant per la bona qualitat del sistema educatiu francès i la gratuïtat de les matrícules –els alumnes només han de pagar el cost de la seguretat social– com per la fàcil accessibilitat al sistema d’ajuts per a l’estudi i per a l’allotjament. “Tenim unes condicions econòmiques favorables perquè estudiar a França és gratuït i hi ha un bon sistema de beques”, diu Maginot.
El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, va destacar que per al curs 2016-2017 hi va haver el rècord del nombre d’alumnes del sistema francès i andorrà que van decidir continuar els seus estudis a França i en va destacar, especialment, els de l’Escola andorrana. A més, es va mostrar optimista amb vista al pròxim curs. “Tinc la confiança que aquest any superarem aquesta xifra”.
Previsions positives
De fet, les dades conviden a l’optimisme, ja que fins a 40 alumnes de l’Escola andorrana s’han interessat per estudiar a França el curs 2017-2018. A més, fins a 155 alumnes del Lycée també tenen la intenció d’anar al país veí l’any que ve. Això no vol dir, però, que tots ells acabin marxant al país veí, atès que alguns han fet la demanda per anar a estudiar tant a França com a Espanya i no ho decidiran fins a final de curs. En gran manera també dependrà de la nota final que obtinguin. El curs passat, fins a un 40% dels alumnes dels dos sistemes educatius –el francès i l’andorrà– van decidir seguir els seus estudis a França. D’altra banda, també cal destacar que el nombre total d’alumnes del Lycée que marxen a França s’ha consolidat prop del 70% en els últims cinc anys. Això té lloc gràcies a les iniciatives que s’han posat en marxa des del 2008, any que la xifra d’estudiants del Lycée Comte de Foix que marxaven al país gal era de només el 36%.
REPORTATGE
SUPORT ALS NOUVINGUTS
L'ambaixada francesa al Principat va acollir ahir una trobada per informar els alumnes del país de la xarxa de suport de què gaudiran durant els seus primers passos a França. Els joves podran tenir el suport d’estudiants universitaris andorrans al país gal que es troben en ciutats com París, Tolosa, Perpinyà i Montpeller, perquè els aconsellin sobre els tràmits educatius i administratius. L’objectiu de l’ambaixada gal·la al Principat és que aquesta xarxa també estigui operativa a Estrasburg i a Grenoble. Fins a 195 estudiants tenen la intenció d’anar al país veí l’any que ve. “Crec que és un bon moment per començar aquesta iniciativa atès l’augment de l’interès creixent per cursar estudis superiors a França”, va explicar ahir l’ambaixadora gal·la al Principat, Jocelyne Caballero. L’objectiu és que cada promoció compti amb un padrí, que serà un exalumne del Principat que va cursar en el passat els estudis universitaris a França. Enguany, el padrí serà l’empresari David Betbesé.
El Lucas, que enguany estudia batxillerat a l’Escola andorrana, encara no ha decidit el centre universitari per a l’any que ve tot i que li interessaria anar a Le Mans a fer enginyeria espacial. “He escollit França perquè crec que és un país on hi ha una bona oferta de pràctiques i on tens moltes possibilitats d’optar a un programa Erasmus”, explica. A més, veu amb bons ulls i com una bona iniciativa la xarxa d’alumnes. “No és fàcil adaptar-se en un altre país i aquesta ajuda ens anirà molt bé a l’hora d’encarar els tràmits”, hi afegeix.
Molts joves, però, optaran per continuar els seus estudis a Tolosa. És el cas de la Fanny, que estudiarà màrqueting i comunicació. “He optat per anar Tolosa perquè he estudiat al Lycée en francès i crec que és més lògic que prengui aquesta decisió”, manifesta. El Pep, que també anirà a Tolosa, destaca el sistema d’ajudes i de beques al país gal. “Hi ha un sistema de beques interessant i també m’agrada l’ambient que hi ha i l’estil de vida”, explica.