reportatge
Més enllà del Principat
La Universitat d’Andorra (UdA) vol posicionar-se al món gràcies a l’impuls dels programes de mobilitat i a l’augment de l’oferta d’estudis en anglès. Amb vista al curs que ve, el centre també preveu oferir un postgrau internacional de turisme de muntanya.
La Universitat d’Andorra (UdA) mira dins i fora del Principat. Fins a 450 futurs universitaris que actualment cursen primer de batxillerat als tres sistemes educatius van conèixer ahir amb més profunditat els graus que s’imparteixen a l’UdA a través de tallers pràctics durant la XIII diada universitària. Alguns encara no han decidit què voldran cursar, com la Marta. Tot i que la seva idea és marxar a Barcelona, valora positivament la jornada organitzada. “Està bé per conèixer com funciona la universitat i què et pot aportar. També és positiu que els professors tinguin molta proximitat amb tu perquè pots preguntar dubtes i els pots resoldre fàcilment”, explica. D’altres, com la Mireia, es veuen atrets pel sistema de beques a França. “M’ho he plantejat perquè hi ha un bon sistema d’ajudes”, diu.
Els que finalment optin per quedar-se al país saben que necessitaran dominar l’anglès per obtenir el títol de graduat i per si volen optar a participar en un programa de mobilitat que l’UdA està acabant de perfilar amb universitats europees, asiàtiques i americanes. “Volem que els estudiants que marxin a fora tinguin un contacte internacional per conèixer altres universitats”, diu el rector de l’UdA, Miquel Nicolau. A més, el centre té previst atreure estudiants de fora del Principat perquè puguin fer-hi una estada i ampliar els coneixements. Per aconseguir-ho, creuen que és necessari oferir un ensenyament complet en llengua anglesa. L’objectiu és que durant el tercer any de grau del curs 2018-2019 es pugui impartir en anglès durant un semestre. Amb vista a la seva expansió internacional, l’UdA té previst impartir, a partir del curs que ve, un postgrau internacional en turisme de muntanya, conjuntament amb altres centres universitaris dels Estats Units, Suïssa i, probablement, el Japó. “És un repte importantíssim perquè anirem a buscar un públic internacional que no hem anat a buscar mai”, manifesta Nicolau. L’UdA també té previst que, de cara al curs que ve, també s’imparteixi la primera edició del màster en dret i del bàtxelor de pilot comercial.
L’ampliació de l’oferta també podria provocar un nou rècord d’alumnes a l’UdA amb vista al curs 2017-2018. Fins ara, el nombre de preinscrits és un 10% superior a l’any passat. Amb tot, Nicolau vol ser “prudent”, ja que el nombre de matriculats dependrà de la decisió final de cada alumne i de les notes finals. Nicolau reconeix que “cada cop hi ha més alumnes de fora que venen a trucar a les portes per estudiar aquí”. “Andorra és coneguda pel turisme, per la neu i pel comerç, però no per l’educació superior”, va dir, encara que hi va afegir que “cada cop ens coneixen més i això fa que vagin venint estudiants”.
Per satisfer l’oferta no tan sols docent sinó també d’allotjament, Nicolau emplaça el sector hoteler del Principat a plantejar-se l’opció d’habilitar “alguns espais com a futures residències”. Nicolau reconeix que la qüestió de l’allotjament és “una limitació” a l’hora de presentar l’oferta docent dels estudiants que venen de fora.