Josep Pujol acusa els Cierco de donar informació falsa
Un dels fills de l’expresident català afirma que els antics accionistes de BPA han facilitat informació sobre comptes inexistents
Josep Pujol Ferrusola assegura que els antics màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra, Higini i Ramon Cierco, estan facilitant informació a la justícia espanyola amb dades falses sobre la família. En una entrevista al diari espanyol Público publicada ahir, el fill de l’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol afirma que “ells han anat a parlar directament amb Moix [el fiscal en cap Anticorrupció]” i, afegeix, li han facilitat informació falsa. En concret, es refereix a un compte de Jordi Pujol Ferrusola “on es diu que és cotitular de la meva cunyada Anna Vidal, esposa d’Oriol Pujol, cosa que és una absoluta mentida”, ja que Vidal tenia un compte amb el seu marit que van tancar quan aquest van entrar en política.
Josep Pujol, en la primera entrevista que un membre de la família Pujol concedeix a un mitjà de comunicació, afirma que és “seguríssim” que els Cierco han comès un delicte contra el secret bancari que estava tipificat al Principat “i ells han reconegut que han donat aquesta informació”. A més, considera que l’aportació d’informació per part dels Cierco s’emmarca en la seva “estratègia de defensa” perquè “tenen un greu problema, que han perdut un banc i han posat querelles per recuperar els seus diners”. “Suposo que després d’aquesta causa han de venir a Espanya perquè el que intenten és demostrar que el banc no el van perdre per la seva mala gestió, sinó perquè hi ha una maniobra darrere, orquestrada, per tombar-los la llicència i el banc”, exposa, afegint que “atribueixen tots els problemes que han tingut al cas Pujol”.
Respecte a la versió dels antics accionistes de BPA, que asseguren que han estat víctimes de coaccions per part de la policia espanyola, Pujol afirma que això és “suposadament” perquè “s’ha de comprovar”. “Això és el que diuen ells mateixos. Si ells poden demostrar que van perdre el banc a causa d’una extorsió tindran matèria, però la tindran contra el xantatgista, la policia espanyola”, argumenta.
Així mateix, narra que els comptes de la família van passar a BPA a finals del 2010 per compliment de les normes legals. “BPA no hi veu tant problema. Se li explica l’origen dels diners, que ve de l’herència de l’avi Florenci i diuen ‘ah, ens sembla bé’”. “Es passa el compliance i s’obren els comptes a BPA. Però s’obren amb el que hi ha, perquè no hi ha més”. Josep Pujol assegura, en aquest sentit, que les xifres de 1.500 i 1.800 milions d’euros “és la fantasia de Villarejo”, comissari de la policia espanyola, i afirma que es deu al fet que “algú no es conforma amb els números reals que filtra algú des d’Andorra, perquè li semblen massa petits”. “I són els reals: els 2,5 milions procedents de l’herència”, defensa, destacant que “el 2018 s’aixecarà el secret bancari de la majoria de països que avui encara el tenen i sabrem si la fantasia aquesta de si els Pujol tenen tants milions a Suïssa és veritat o mentida”.
‘La mare superiora’, una “broma”
Josep Pujol afirma en la conversa que el gestor bancari dels Pujol identifica Marta Ferrusola com la mare superiora “en to de broma” pel “principi de relació amb ell, quan el meu germà Jordi el va conèixer i va començar a dir-nos que semblava un mossèn i a dirigir-se a ell de vegades per escrit com a mossèn”. “Això era broma, de cap manera era un codi, com queda demostrat en tots els documents autèntics aportats per la causa”, justifica en al·lusió al llenguatge del document publicat. Així, destaca un cop més que l’escrit “l’han aportat també els Cierco i no el reconeixem”.
COMPTE OPAC D'UN POLÍTIC MEXICÀ INVESTIGAT A ANDORRA
L’exdiputat del Partit Revolucionari Institucional (PRI) per l’Estat mexicà de Sinaloa, Óscar Javier Lara Aréchiga, investigat per la batlle Canòlic Mingorance per un compte de sis milions de dòlars que tenia a BPA, va moure 16,8 milions de dòlars a través d’una societat opaca oculta a paradisos fiscals com Panamà o les Antilles Holandeses. Segons va publicar ahir El País, es tracta d’una societat offshore que es diu Riana International B. V. i està gestionada per BK Group, una empresa holandesa de serveis fiduciaris. Riana International depèn de la societat Riana N. V. de les Antilles holandeses i de la panamenya Riana Development Inc, que al seu torn depèn de la Fundació Hazare de Panamà, una gestora creada per BPA.
Segons les informacions difoses pel mitjà espanyol, Riana International va rebre un préstec de part de l’ex-polític mexicà de 4,3 milions de dòlars que va servir per incrementar el capital de Desarrolladora Gos, una empresa que entre els anys 2007 i 2012 va rebre un préstec de 2,5 milions i un altre de 10 de BPA. El primer va provenir directament des de l’antic banc i el segon es va transferir primer a Riana International per anar a parar després a Desarrolladora Gos México, que va acabar percebent quasi disset milions de dòlars.
Documents interns del BK Group citats pel rotatiu asseguren que des de la crisi BPA directius de l’empresa s’han reunit amb el representant mexicà de Riana International, més encara d’ençà que es va difondre l’existència del compte de sis milions a BPA. El compte va motivar que la batlle Mingorance enviés una comissió rogatòria a Mèxic per esbrinar la vinculació entre els sis milions i el càrtel de Sinaloa.