Ajuts de 2.000 euros per als productors de vi de qualitat
L'import es donarà per anyada i tipus de vi amb un màxim de 4.000 euros per sol·licitant i any
El Consell de Ministres ha aprovat avui el Decret relatiu a l’import de l’ajut al foment de la producció de vi de qualitat controlada d’Andorra, que estableix un ajut de 2.000 euros per anyada i tipus de vi, amb un màxim de 4.000 euros per sol·licitant i any.
El director d’Agricultura, Landry Riba, ha presentat el decret aprovat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i ha recordat que s’emmarca en els treballs realitzats des del Govern per diversificar l’activitat de les explotacions agràries i per aplicar el règim de qualitat existent a nous productes.
L'import de l'ajut s'ha fixat tenint en compte la diferència entre els costos existents en un procés ordinari i un procés de qualitat controlada, i així s’ha establert en 2.000 euros per anyada i tipus de vi, però s’ha determinat un màxim per explotació agrària (de dos tipus per any) per evitar un incentiu a la quantitat. Alhora s’ha ajustat l’ajut a la disponibilitat pressupostària.
Tenint en compte el volum de producció mitja dels cellers andorrans, l'import establert es correspon aproximadament amb 1 euro per ampolla, i s’ha fixat que únicament podran percebre ajuts les anyades i referències embotellades a partir del 2017.
El règim de qualitat per als productes agrícoles i productes alimentaris està regulat a la Llei d’Agricultura i ramaderia, que defineix que la producció de qualitat controlada ha de complir amb uns requisits establerts per reglament i controlats pel Govern. A més, estableix que el Govern atorga un ajut a les explotacions que obtenen productes de qualitat controlada per ajudar a compensar l’increment de costos que suposa les exigències dels processos de qualitat controlada.
Així, el novembre del 2016 es va aprovar el reglament que fixa les condicions per sol·licitar l’ús del segell de qualitat controlada del vi, i que estableix els requisits tècnics que s’han de seguir des del cultiu de la vinya fins a l’etiquetatge de les ampolles. En el mateix reglament es va establir que l’import de l’ajut es fixaria per decret, i és en aquest sentit que s’ha aprovat el text d’aquest dimecres.
El Decret aprovat aquest dimecres culmina el procés de reconeixement de la qualitat controlada del vi, que té per objectiu oferir una garantia al consumidor que els vins compleixen amb els requisits establerts, i alhora afavorir la visibilitat en el mercat nacional i internacional d’un producte agrari andorrà d’alt valor afegit.