política

La feina de Bonet enfronta el PS i SDP amb Sindicatura

Rebutgen que la consellera independent estigui a ple temps i avisen que de permetre’s s’estaria “premiant el transfuguisme”

La feina de Bonet enfronta el PS i SDP amb SindicaturaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Bloqueig al grup mixt per la decisió sobre el futur de la consellera independent Sílvia Bonet. Malgrat que la Junta de Presidents havia instat el grup parlamentari format pel PS i SDP i ara Bonet a arribar a un acord sobre el paper de l’ex-SDP, els dos partits progressistes volen que sigui Sindicatura qui desencalli la decisió i li demanen que tingui en compte que la situació ha canviat després de la baixa de Bonet del partit del qual era afiliada i per tant no pot mantenir el mateix estatus. El conseller general d’SDP i el president del partit, Víctor Naudi i Jaume Bartumeu, van comparèixer ahir en roda de premsa per explicar la reunió que van mantenir dilluns els cinc consellers del grup mixt i que va acabar retornant a Sindicatura la responsabilitat de prendre una decisió sobre la parlamentària.

Un fet que es va produir davant la manca de capacitat per arribar a un acord, ja que Bonet vol que se li mantingui el règim de consellera a ple temps que se li va concedir a l’inici de la legislatura i que rebutgen tant el PS com SDP.

Segons va explicar Naudi, –el PS va declinar fer declaracions al·legant que van acordar que seria SDP qui explicaria el desenvolupament de la trobada– “el PS entén que [la dedicació exclusiva] no li correspon i jo també”, ja que “correspon a la formació”, SDP.

Acord vigent

Sindicatura, però, al·lega que l’acord que es va formalitzar a l’inici de legislatura estipulava que un de cada dos consellers del grup mixt poden tenir dret a dedicació a ple temps estiguin adscrits o no a un partit polític, principi que defensa que es continua complint, ja que l’acord sosté que “en el cas del grup mixt” tenen dret a dedicació plena “un de cada dos dels seus membres si aquest grup està compost per més d’una formació”.

PS i SDP, en canvi, creuen que “un conseller independent no s’escau” que estigui a ple temps, segons va assenyalar Naudi, el qual va manifestar que de permetre’s “s’estaria establint un precedent i premiant el transfuguisme”. Una qüestió que està “molt clara per a la majoria del grup mixt però no per a Bonet”, va lamentar, fet que ha blocat la situació. En aquest sentit, va instar el síndic a “prendre cartes sobre l’assumpte” i va avançar que aquesta setmana enviarà un informe jurídic al Consell General que argumenta per què Bonet no pot continuar amb el mateix estatus que fins ara. Igualment, Bartumeu va subratllar que l’excepció de permetre dues dedicacions plenes es va fer “en favor d’SDP” i per tant va avisar que si Sindicatura opta per mantenir l’statu quo “ho haurà d’explicar molt bé”. A més, va criticar la Junta de Presidents per haver delegat la responsabilitat de decidir al grup mixt. “Qui ha de prendre les decisions no les vol prendre i es vol aixoplugar en un grup parlamentari. Això no ho pot decidir un grup”, va etzibar.

Repartiment de funcions

Els cinc consellers van signar un document a la reunió de dilluns que marca el nou repartiment de funcions del grup mixt. Bonet mantindrà la presidència de la comissió legislativa de sanitat i la presència a l’Assemblea de la Francofonia. En canvi, un punt de desacord és amb la plaça al Consell d’Europa, a la que Bonet va accedir a renunciar demanant de mantenir-la, però, fins a l’octubre. Naudi va explicar que enviarà una carta al síndic perquè al proper ple parlamentari es voti ja el canvi de titular. Així mateix, també hi haurà canvis en el despatx fins ara d’SDP i se n’haurà de buscar un de nou per a la consellera independent.

De la seva banda, Bartumeu va tornar a carregar amb contundència contra Bonet afirmant que defensa la plaça a ple temps no per motius polítics, sinó per la seva situació “personal, financera i patrimonial”, i en aquest sentit opina que “hauria de ser conseqüent” i abandonar “aquesta tossuda resistència a acceptar les conseqüències dels propis actes”. “La nostra posició és clara: no pot mantenir retribució a ple temps perquè el reglament del Consell General no ho permet”, va sentenciar, adduint que ha d’estar vinculat a una formació política. “Estem en un escenari personalista que no podem acceptar. A la política no s’hi pot anar per defensar privilegis personals. No volem funcionaris de la política”, va afegir, demanant fins i tot “excuses públiques” per haver inclòs Bonet a la llista electoral.

TROBADA ENTRE BARTUMEU I ROSSELL PER BASTIR UNA COALICIÓ DE PARTITS CONTRA DA

Bartumeu va revelar ahir que va mantenir una trobada “informal i casual” amb el secretari general de Liberals d’An­dor­ra, Amadeu Rossell, per parlar d’una proposta que ambdós comparteixen, la de bastir una coalició de partits per batre DA a les pròximes eleccions generals. Segons el president d’SDP, es tracta d’una “posició estratègica” per acabar amb “el desgavell i la política de pífies de DA”. En aquest sentit, defensa que “s’han de trobar punts d’acord i avançar en una proposta transversal”. Així, va indicar que el partit està “afinant” el que vol proposar “a uns i altres” i que van acordar amb Rossell parlar d’aquest tema després del congrés liberal del cap de setmana.

Per altra banda, va relatar que encara no ha rebut la citació del Parlament de Catalunya que l’insta a comparèixer a la comissió que investiga l’operació Catalunya contra l’independentisme però va avançar que l’haurà d’analitzar “molt bé” perquè “és atípic, però no dir inaudit, que un parlament autonòmic d’un Estat estranger convoqui un ciutadà que no resideix en aquell Estat”.

Pel que fa al conflicte sobre les obres de la plataforma de Soldeu, Naudi va criticar que el Govern “actua de forma precipitada” i va denunciar que hauria declarat el projecte com d’interès nacional “quan no està ni justificat que l’organisme internacional hagi demanat aquest complex”. La comissió tècnica d’urbanisme es va reunir ahir per analitzar el projecte i emetre un informe.

tracking