Els comerciants demanen vincular el preu del lloguer als beneficis
Els botiguers són partidaris que els negocis paguin una renda més baixa el primer any i que després hi hagi pujades variables
Les associacions de comerciants, el Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) i l’Associació de Propietaris de Béns Immobles van coincidir ahir a demanar una modificació de la Llei d’arrendaments a fi de facilitar el lloguer dels locals. La proposta dels comerciants passa perquè els empresaris que obrin un negoci paguin un lloguer més baix el primer any i que en els següents els diners a pagar fossin variables i vinculats als beneficis de l’empresa. “Seria molt més equitatiu per a les dues parts”, va assenyalar la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’avinguda Carlemany, Susagna Venable, que va especificar que ho seria per al botiguer, perquè “hi hauria menys possibilitats que el negoci fracassés”, i per als propietaris dels immobles, perquè “no tindria locals tancats”.
També és partidària de canviar la llei la presidenta de l’Associació de Comerciants i Propietaris de l’avinguda Meritxell, Sònia Yebra, i no només per la qüestió del cost del lloguer, sinó també per la durada dels mateixos. “La qüestió és tenir més llibertat i més flexibilitat a l’hora de negociar entre propietari i empresari. De tenir més marge de negociació per poder arribar a un acord que sigui interessant per a les dues parts”, va assenyalar.
Des de la banda dels propietaris, el president de l’AGIA, Jordi Galobardes, va afirmar que la llei “ha quedat obsoleta” i que s’ha de canviar. “Necessitem més flexibilitat, una llei molt més garantista i que doni més llibertat a les parts per poder pactar entre elles els contractes que els siguin més adients”, va assenyalar.
Limitacions de la llei
Galobardes va posar un exemple clar de les limitacions de la llei. “Si l’arrendatari et demana tenir el primer any un lloguer més assumible, més baix, perquè ha hagut de fer inversions inicials i per intentar que el negoci li vagi bé i pactar una pujada els següents anys, no es pot fer”, va indicar el president de l’AGIA, que va recordar que la llei no et permet fer pujades de lloguer que no siguin superiors a l’IPC. “És lamentable, la legislació no recull les necessitats que hi ha a l’economia. La llei hauria d’adaptar-se a l’economia i no l’economia a la llei”, va afegir.
Els propietaris també volen canvis en la legislació per permetre lloguers de temporada, és a dir, que es puguin instal·lar negocis específics per un curt període de temps. “En alguns casos hi ha necessitat de lloguers de poca durada. Hi ha empreses que els necessiten i la llei no ho permet”, va lamentar Galobardes.
Clàusules antimorositat
Per últim, també demanen que s’incloguin clàusules de morositat. “En alguns casos és molt complicat fer desnonaments”, va indicar Galobardes, que va afirmar que va més enllà del “morós professional”. El que demana són més facilitats quan no hi ha oposició al desnonament per part de llogater. “En aquests casos hi hauria d’haver un desnonament exprés, però ara, per la judicialització del procés, passa molt temps abans que puguis recuperar el local”, va explicar, per afegir que “és dolent per als futurs llogaters, perquè es trobaran un propietari que demanarà uns requisits i uns preus més elevats”.
Va sentenciar que “el fet que s’anés a un desnonament exprés seria bo per a l’activitat econòmica en general i la d’immobiliària i contractació en particular”.
UNA ENTITAT PUBLICOPRIVADA PER GESTIONAR L'EIX MERITXELL-CARLEMANY
Les associacions de comerciants de Meritxell i Carlemany són partidàries de la creació d’un ens conjunt de gestió on a més de les entitats dels botiguers estiguin representats el Govern, els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i altres organismes com la Cambra de Comerç, la Confederació Empresarial i la Unió Hotelera. Ho van anunciar ahir en la taula rodona Meritxell-Carlemany: sinergies, oportunitats i suggeriments, en la qual van participar les presidentes d’aquestes associacions, Sònia Yebra i Susagna Venable, i els titulars de la del centre històric i Riberaygua i travesseres, Víctor Martín i Rosa Pascuet.
D’aquest nou ens només en formarien part les associacions de Meritxell i Carlemany i l’objectiu és que el lideratge en el funcionament de l’eix comercial unificat de les dues avingudes el porti la part privada. “S’ha demostrat que amb el privat tot sol és molt difícil que tiri endavant i que necessitem la part pública a l’hora de les grans inversions i de l’execució de les mateixes”, va assenyalar Yebra, que va afegir que a l’ens “tots els actors que estem dins d’aquest eix comercial central podrem prendre decisions i que hi haurà un compromís de posar-les en pràctica”.
Respecte a la taula rodona, tots els participants van posar en relleu el convenciment que un eix comercial unificat serà beneficiós per a tothom. També es va debatre sobre si Andorra s’ha convertit en una destinació comercial de baix cost i es va arribar a la conclusió que és el tipus de client qui està darrere d’una oferta de major o més baixa qualitat. Si està o no obsolet l’actual model de comerç d’Andorra també va generar debat i es va posar en relleu que en alguns casos, pocs, sí que està encallat en el passat.