Afers exteriors
Eva Descarrega defensa que la negociació amb la UE segueixi avançant
Eva Descarrega rebutja que calgui una pausa i insta a aprofitar l’oportunitat amb Brussel·les
La ministra Eva Descarrega, exambaixadora davant la Unió Europea, és partidària de mantenir el ritme de negociacions que s’està seguint i no fer cap pausa com proposa alguna formació política i la patronal. “El que s’ha de fer és continuar avançant amb els sectors implicats i amb la pròpia Unió Europea per veure com es poden encaixar les nostres especificitats”, assegura Descarrega. I ho justifica recordant que s’ha d’aprofitar l’oportunitat perquè Brussel·les “ha posat a disposició dels tres petits estats –Andorra, Mònaco i San Marino– uns recursos humans per a aquestes negociacions i llavors hem de ser capaços de continuar avançant com ho estem fent”, i assenyala que el camí a seguir és continuar amb els consensos interns que s’estan adquirint i posant damunt la taula les especificitats andorranes “per tal d’adaptar aquest acord d’associació a la nostra situació específica en alguns sectors”, i per això remarca que “no crec que realment necessiti un alentiment”, en declaracions a la ràdio del Diari.
La titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració ressalta que la negociació per a l’acostament a Europa “fa mesos que s’està duent a terme i que necessita els seus tempos perquè és complexa, no només per part de la UE, sinó també en l’àmbit intern”, perquè s’ha de treballar amb tots els sectors implicats. També apunta que el fet de ser una negociació amb tres països alhora complica el procés, ja que “el fet d’haver de tenir una posició conjunta en molts aspectes fa que sigui complex i que potser requereixi més temps que si hagués estat una negociació bilateral amb la UE”.
Respecte als que argumenten que s’ha de fer una pausa en la negociació en espera de veure com evoluciona el Brexit i les condicions que els britànics puguin aconseguir, Eva Descarrega no considera que es puguin establir similituds entre els dos casos. “Realment el Regne Unit té una posició molt específica a la Unió Europea per les relacions que hi manté i per la seva situació geogràfica probablement”, apunta, alhora que recorda que ara han convocat eleccions, per tant “el procés s’allargarà molt més i crec que independentment de les condicions que el Regne Unit pugui adquirir nosaltres hem d’estar més centrats en la situació europea”. I afirma que els referents en què s’hauria de fixar Andorra és “en d’altres, com Suïssa, que poden constituir precedents més interessants per a nosaltres”.
La ministra confia en la predisposició de la UE per atendre les particularitats del Principat en la relació que es vol assolir i destaca que “des del primer moment ha entès que està negociant amb petits estats i que té unes especificitats determinades, i vull creure que igual que ho va fer amb Liechtenstein respecti també certes condicions que tenim”. Tanmateix, precisa que amb els tractats que s’estan treballant “en tot cas la voluntat de la UE és que aquests petits països ni desapareguin ni es trobin en situacions de dificultat, per tant entén bé quina és la situació d’aquests tres estats i quina és la voluntat d’aquest acord s’associació”.
Un acord que, conclou Descarrega, ha de permetre “una major integració dins de la UE, però probablement mantenint aquestes especificitats”.