Les bosses de plàstic costaran de 10 a 15 cèntims

La normativa, que afectarà tots els comerços, entrarà en vigor al novembre i té el propòsit d’assolir “un canvi d’hàbits”

Les bosses de plàstic costaran de 10 a 15 cèntimsFernando Galindo

Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Tots els establiments comercials d’Andorra hauran de cobrar al client entre 10 i 15 cèntims d’euro per cada bossa de plàstic a partir del novembre, una xifra que s’incrementa respecte dels 2 cèntims que estava obligat a cobrar fins ara el sector de l’alimentació.

Etiquetes:

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va explicar ahir que el nou reglament per a la reducció del consum de les bosses de plàstic va “un pas més enllà” que el de 2012, i estableix que les bosses que els comerços entreguin als clients han de ser reutilitzables amb un gruix igual o superior a 50 micres i una capacitat mínima de 10 litres. La voluntat, segons Calvó, és “un canvi d’hàbits”, ja que l’ús de bosses de plàstic se situa a nivells similars a fa 5 anys.

Calvó va presentar ahir, juntament amb el director general de Medi Ambient, Marc Rossell, el nou paquet de mesures que ha aprovat el Govern com a acció “prioritària” en el marc del pla nacional de residus 2017-2020.

Tots els comerços hauran de respectar la prohibició de distribuir les bosses que no compleixin els paràmetres i tan sols se n’exclouran les bosses sense nanses i els embalatges per a la conservació dels aliments. Tot i que l’entrada en vigor del text serà d’aquí a sis mesos, el Govern establirà un període transitori per als petits comerços que permetrà que distribueixin les bosses en estoc a un preu mínim de 15 cèntims fins al desembre del 2018.

Dins de la normativa, les bosses de plàstic que estiguin fetes amb més del 80% de material reciclat es vendran a 10 cèntims, però la resta costaran 15 cèntims. En una de les cares de la bossa serà obligatori que hi consti el missatge que el Govern ha dissenyat a favor de la reutilització.

Rossell va avançar que els caixers i dependents no podran oferir les bosses a la caixa i aquestes no podran estar a la vista del client. L’augment de preu anirà acompanyat d’una campanya de conscienciació i els establiments començaran a informar de les mesures amb antelació.

CONSENSUAT AMB EL COMERÇ

Marc Rossell va afirmar que el paquet de mesures s’ha treballat d’acord amb el sector comercial. Antoni Miralles, director d’Andor­ra 2000, va corroborar ahir al Diari que des del comerç andorrà es veu la necessitat de reduir el consum de bosses de plàstic. “El cost que s’estableix és certament alt, però caldrà valorar-ne la resposta i si redueix el nombre de bosses”, va valorar. Miralles confia que el Govern serà flexible amb l’estoc existent de bosses.

El reglament entrarà en vigor al novembre coincidint amb la Setmana de prevenció de residus.

Les bosses de plàstic costaran de 10 a 15 cèntims

tracking