reportatge

El civisme no es perd

Alumnes de quatre centres d’ensenyament van ser guardonats amb els premis de civisme a la joventut que entreguen els condecorats amb la legió d’honor.

El civisme no es perdArnald Sanllehy

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Qui pensi que la joventut no sap què signifiquen paraules com civisme, educació, respecte o valors és que no coneix gaires, o cap, de les desenes de noies i nois, dels tres sistemes educatius, que ahir van rebre els premi de civisme per a la joventut que atorga cada any l’Associació de Condecorats de la Legió d’Honor i de l’Orde Nacional del Mèrit Francès, i que va guardonar els responsables de dos projectes tan socials com integradors. El primer és el Jove voluntariat lector i està format per 81 alumnes de quatre escoles diferents, i té com a missió promoure la lectura entre aquelles persones que no poden fer-ho. La Valeria, la Cris i la Blanca, de l’escola del Pirineu, van explicar com va néixer el projecte. “A classe de llengua, la professora ens va demanar que féssim un comentari de text sobre la solidaritat i se’ns va ocórrer que molta gent no pot llegir i que estaria molt bé que algú els ho fes.” Dit i fet, es van posar d’acord l’escola del Pirineu i la María Moliner, i van crear un grup de lectura que anava a residències de la tercera edat. Més tard s’hi van sumar l’Escola andorrana i el Lycée Comte de Foix, i ara “tenim un grup de WhatsApp entre els 81. Cada divendres algun dels professors ens proposa un espai on anar a llegir i ara també anem al centre d’acollida infantil, a algunes bibioteques, però seguim amb la gent gran també” comenten les alumnes.

El segon guardó el va recollir en solitari el Lycée per la iniciativa Conseil de la vie quotidienne, que pretén millorar, en tots els sentits, tant el centre com els alumnes que en formen part. En aquest cas són la Sara, l'Emma i la Lassaleth les que el van explicar. “Per una banda hem fet demandes a l’escola per renovar el paviment del pati o canviar la pintura d’una rampa que quan plovia relliscava molt, també hem instaurat menjars temàtics culturals i hem aconseguit la instal·lació d’un aparcament de bicicletes, però sobretot estem orgulloses del que impedeix que cap alumne se senti sol. Si en algun moment al pati algú ens molesta o tenim un mal dia i necessitem parlar amb algú sempre hi ha una persona a qui recórrer”.

La seu social de MoraBanc va ser l’escenari d'aquesta vetllada, on la notícia trista la va llançar Josep Marsal, president de l’entitat que atorga els premis, que va informar que l’any que ve no se celebrarà la setena edició, sinó que tornaran el 2019, per evitar-ne l’esgotament, ja que enguany el premi individual va quedar desert i al col·lectiu només es van presentar quatre projectes.

tracking