Divendres, 24 de gener de 2025

'operació rimet'

Presó sense fiança per a Joan Besolí i Sandro Rosell

Al lauredià se li atribueix la creació d'empreses al Principat amb les quals s'haurien blanquejat diners

Indignació de l'entorn de Joan Besolí per la detencióARXIU

Creat:

Actualitzat:

La magistrada de l'Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela ha dictat l'ingrés a presó de l'exconseller de Finances del comú de Sant Julià de Lòria Joan Besolí. La jutge li atribueix la creació d'empreses al Principat amb les quals s'haurien blanquejat diners. D'altra banda, també ha decretat presó incondicional per a l'expresident del Barça Sandro Rosell, detingut pel pressumpte blanqueig de 15 milions d'euros de la selecció brasilera de futbol. La jutge justifica la seva decisió perquè considera que hi ha risc de fuga, de destrucció de proves i de reiteració delictiva. El fiscal de l'Audiència Nacional ja havia demanat presó sense fiança.

En canvi la jutge ha deixat en llibertat als altres tres detinguts. Es tracta de la dona de Rosell, Marta Pineda, que va quedar en llibertat després del registre de la casa del matrimoni i contra qui avui ningú ha demanant cap mesura; el testaferro de Rosell a Espanya, el ramader Andreu Ramos (cunyat de Besolí) i el seu exsoci libanès Shahe Ohannessian. La magistrada tan sols ha decretat contra els dos últims mesures cautelars, concretament compareixences mensuals al jutjat i prohibició de sortir d'Espanya.

Indignació per la detenció

L’entorn de l’exconseller de Finances de Sant Julià Joan Besolí es troba “indignat” amb la detenció que va tenir lloc dimarts perquè considera que no estava justificada més enllà d’una actuació mediàtica que tenia com a trofeu de caça major l’expresident del Barça Sandro Rosell. La indignació deriva del coneixement que el cas que s’està indagant sobre possibles comissions il·legals i uns comptes a Andorra fa tres anys que s’investiga. En aquest context ja s’han dut a terme diverses actuacions i, segons les fonts properes al polític lauredià, la detenció no té cap sentit perquè no hi havia cap risc de destrucció de proves o d’influència en testimonis, els dos elements que justificarien l’arrest provisional. El sentit comú, segons aquestes fonts, indica que si hagués existit una voluntat de destrucció de proves (i l’entorn assegura que mai hi ha hagut res il·legal) fa anys que s’hauria pogut fer. En general hi ha la sensació d’haver estat una víctima col·lateral del xou mediàtic derivat de la transcendència pública de Rosell com a expresident del Barça.

Un element que agreuja la indignació és que s’aprofités l’estada de Besolí a Barcelona per un accident molt greu que ha afectat un fill per practicar la detenció. El polític està passant per un moment personal molt complicat, especialment per la situació en què es troba el fill, amb seqüeles molt greus de l’accident, i tot el procés de la detenció i l’impacte mediàtic l’han deixat molt tocat (segons les mateixes fonts).

Buscant societats

Els registres que van tenir lloc dimarts per la policia espanyola i l’andorrana a la seu de la gestoria Comptatges i al domicili particular de Besolí no haurien derivat en cap informació destacable, segons fonts properes al cas. La recerca estava centrada a trobar documentació referent a societats en què participessin Sandro Rosell o Ricardo Teixeira, expresident de la Confederació Brasilera de Futbol. Teixeira és a l’epicentre del cas amb l’expresident del Barça en una trama en què s’haurien desviat cap a Andorra 15 milions d’euros provinents de suposades comissions il·legals per drets derivats de partits de la selecció brasilera. Les mateixes fonts van indicar que en els registres no hi havia documents relacionats amb el que es buscava. L’entorn de Besolí ha apuntat que el cas és antic i que els diners que hi havia a Andorra van ser regularitzats el 2012. En aquest sentit s’apunta que la Hisenda espanyola no va tenir cap problema a regularitzar els diners perquè no provenien d’operacions il·lícites. L’entorn de Besolí espera que un cop hagi donat les explicacions davant l’Audiència Nacional quedi en llibertat avui mateix.

L’exconseller de Finances lauredià va declarar ahir al matí davant de la guàrdia civil a Barcelona i a la tarda va ser traslladat a Madrid, on avui haurà de tornar a declarar, aquest cop davant de la jutgessa Carmen Lamela al jutjat d’instrucció número tres de l’Audiència Nacional. També va declarar ahir el ramader d’Alàs Andreu Ramos, cunyat de Besolí; Sandro Rosell i l’empresari libanès Shahe Ohansessian. Tots ho hauran de tornar a fer avui davant Lamela.

De les declaracions d’ahir l’única que ha transcendit és la de Sandro Rosell que, segons el seu advocat, Pau Molins, va negar les acusacions del blanqueig. Segons Molins, l’expresident del Barça tenia una societat de màrqueting esportiu “i cobrava la seva remuneració per les feines que feia, sent tot absolutament legal”. El lletrat va apuntar que tot el capital és lícit.

CINCA LAMENTA EL PERJUDICI PER A LA IMATGE D'ANDORRA

El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va lamentar que sempre que hi ha un esdeveniment com el del cas Rimet en el qual està implicat el país és “una mala notícia” que no afavoreix la imatge d’Andorra”. Però, davant d’aquesta “evidència”, va afegir que “l’únic que podem fer es posar en relleu tot el que Andorra ha fet des del 2010 perquè qüestions com aquestes no passin en el futur”. Segons Cinca, “si Andor­ra no hagués fet els deures sí que podríem ser acusats de facilitar aquestes males pràctiques, però el cas no ha d’esquitxar el país o la banca perquè existeixen els mecanismes de les comissions rogatòries i els bancs han pres mesures per reforçar els seus procediments”. Per últim, va dir que “les males pràctiques individuals d’algunes persones molt concretes no poden arrossegar Andorra”.

tracking