col·lectius
La prova per exercir d'advocat, “una garantia”
La degana del Col·legi recorda que durant els primers anys d’obertura de la professió no hi havia un control
Advocats que presentaven escrits en un idioma que no era català, que mostraven un coneixement insuficient del dret andorrà o que es presentaven a les vistes amb togues que no eren l’andorrana. Són algunes de les incidències que la degana del Col·legi d’Advocats, Sophie Bellocq, recorda que s’han produït arran de l’obertura de la professió a lletrats forans. Ara, matisa, “no puc dir que tot estigui resolt, però amb l’examen que tenim hi ha la garantia que no exercirà qualsevol persona”, manifesta. Una garantia que no existia els primers anys de l’obertura, quan s’han instal·lat majoritàriament advocats espanyols al país, sosté la degana. Uns vuitanta lletrats forans en tres anys. Bellocq va assenyalar que els primers anys podia instal·lar-se algú acabat de sortir de la universitat i sense cap coneixement de dret andorrà “i no podíem fer res”, mentre que amb la prova, regulada des de mitjan del 2016 i de la qual se n’han fet un parell de convocatòries, es verifiquen coneixements de dret local i també el domini de l’idioma oficial.
La degana insta a fer una reflexió perquè “som un país de lliure competència” però demana pensar en el futur. “De moment els advocats van tenint feina però ja no és com anys enrere, és una situació ben diferent”, posa de manifest la màxima responsable del Col·legi.
L’afer de la dispensa
Un dels cavalls de batalla del Col·legi és la igualtat d’oportunitats en l’obertura econòmica, la reciprocitat. I Espanya, país d’origen de la majoria de lletrats que s’han instal·lat al Principat, manté un requisit per als professionals andorrans que per al Col·legi impedeix la reciprocitat: la dispensa de nacionalitat. En la recent trobada que el cap de Govern, Toni Martí, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, van mantenir a Madrid, ambdós mandataris van acordar resoldre-ho els pròxims mesos. La degana va insistir en la necessitat de solucionar aquesta qüestió perquè mentre que Andorra garanteix a un espanyol obtenir l’exercici amb les mateixes condicions que un professional andorrà, al revés no succeeix el mateix. “Suposa un temps, una dedicació suplementària, i amb el risc que discrecionalment t’ho puguin denegar”, posa de manifest. Malgrat que després, a la pràctica, un advocat andorrà no tingui problemes per obtenir aquesta dispensa “no hi ha la garantia que l’obtingui”. Així que el col·lectiu insisteix que aquest tràmit s’ha de suprimir “i així ho estic reclamant al ministeri des que es va escollir degana”. Bellocq celebra “els esforços” que s’estan fent des del ministeri i des del Govern en aquest sentit.