política
Bartumeu presenta dos convenis de pagaments
El president d’SDP mostra acords signats amb Naudi que no s’havien facilitat abans per explicar els moviments de diners del grup al partit
El president d’SDP, Jaume Bartumeu, i el conseller general del partit, Víctor Naudi, van comparèixer ahir en roda de premsa per explicar els pagaments dubtosos que el grup parlamentari va efectuar al partit els anys 2015 i 2016. Per fer-ho, van distribuir entre els mitjans de comunicació dos convenis signats entre ambdós polítics datats el maig i desembre del 2015 però que no havien estat lliurats abans perquè, segons van explicar, no s’havien liquidat els comptes del grup parlamentari i no s’han revisat fins que no hi ha hagut el trencament amb Sílvia Bonet. En aquest sentit, van anunciar que realitzaran una auditoria dels comptes i que quan estigui enllestida requeriran assessorament jurídic per decidir si porten el cas a la fiscalia.
En un document es pacta el pagament d’11.000 euros del fons parlamentari al Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata (Ceres), el “despatx polític” del president de la formació on “es fan propostes i s’analitzen documents que s’eleven a SDP”. Sobre la base d’aquest document, el partit justifica el pagament de mil euros al mes durant el 2016 en concepte de “suport tècnic, polític i logístic” a Naudi, per tal de dur a terme la seva activitat parlamentària. L’altre acord fa referència al pagament de 12.000 euros per ocupar la seu d’SDP a l’antic carrer Major per fer-hi reunions amb entitats o assessors, ja que, segons va adduir, Naudi requeria un “local amb discreció” on reunir-se. “Atès que l’arrendament, el manteniment i la neteja d’aquell local social origina diverses i alhora importants despeses, SDP s’ha plantejat demanar una contraprestació dinerària quan posi a disposició d’altres entitats, moviments, associacions o organitzacions el seu local”, argumenta el text.
Pagament d’hotels i dietes
Bartumeu va defensar el pagament d’hotels i dietes de convidats amb diners del Consell General. En aquest sentit, respecte a una visita de polítics de San Marino convidats per SDP, va remarcar que pagar-los les despeses amb els diners del grup “és absolutament legal”, i va manifestar que “convidar polítics en estades hoteleres no és finançament il·legal de res”. Pel que fa al material d’oficina facturat a nom del grup mixt i entregat al despatx de Bartumeu, va indicar que es tracta d’un “error” de l’empresa.
Els polítics socialdemòcrates van defensar que gràcies a aquests convenis el grup s’ha estalviat molts diners, ja que, per una banda, “Naudi hauria pogut contractar un assessorament permanent”i en canvi va optar perquè fos el Ceres qui realitzés aquesta tasca a canvi d’una quota mensual de mil euros. “El conseller Naudi i els fons públics que li són confiats ha fet un estalvi important amb relació al que hauria costat tota la feina que hem fet”, va assegurar.
El president de la formació socialdemòcrata va acusar l’exmembre del partit i ara consellera independent de difondre “falses sospites” sobre irregularitats en la comptabilitat del grup parlamentari per “tapar i dissimular la seva vergonyosa actuació”, consistent en l’existència d’“il·legalitats comprovades i reconegudes” en la gestió dels diners públics que rebien els parlamentaris d’SDP. Bartumeu considera que Bonet s’empara en l’activitat econòmica del grup per dissimular els seus pagaments duplicats, pagaments no justificats i retirades de fons o contractes d’assessoraments no consensuats.
“Una cosa són il·legalitats confessades per la senyora Bonet i una altra sospites injustificades sobre presumptes irregularitats que en els documents lliurats als serveis d’auditoria queden absolutament desmentides”, va assegurar. “No hi ha presumptes irregularitats i en tot cas els auditors ja diran el que hagin de dir”, va sentenciar.
Bartumeu va culpar la consellera dels problemes de números, atès que “si qui havia de revisar els comptes ho hagués fet no hauríem arribat aquí”. Naudi va constatar el “problema de comptabilitat” del grup parlamentari, responsabilitat que segons va explicar anava a càrrec de Bonet i no es va realitzar. A parer del parlamentari, ha quedat “reflectit l’ús indegut de diners”, i va afirmar que “si Bonet no s’hagués dedicat tant a viatjar i més a fer la feina no estaríem en aquesta situació”. Naudi va assegurar que l’activitat recollida en els convenis és “perfectament lícita” i “emparada en els acords de la junta de presidents”.
BONET ANUL·LA LA CITA PER DONAR ELS PAPERS A LA FISCALIA
Sílvia Bonet tenia hora a dos quarts de quatre a la fiscalia per entregar al ministeri públic la documentació sobre les suposades irregularitats comeses amb els diners que rep de Sindicatura el grup parlamentari d’SDP. Bonet, segons diverses fonts properes al cas, va acabar anul·lant en un últim moment la cita. S’ho va repensar quan ja hi havia diferents periodistes que l’esperaven a la porta del ministeri públic. Altres fonts properes a l’afer van comentar que Bonet va avaluar finalment els perjudicis que podia patir en cas que es comenci una investigació sobre les despeses fetes amb els diners del grup d’SDP. La fiscalia, segons aquestes fonts, hauria tramès que estava disposada a investigar, però que ho faria en tots els fronts. Aquest missatge comportava que la fiscalia deixava clar que el fet d’entregar els comptes (fet que també va fer Montserrat Gil) no li servia de paraigua davant les possibles responsabilitats que
es derivessin de l’anàlisi dels pagaments.