estacions d'esquí

Canillo i Encamp insten a evitar que es trenqui Grandvalira

Els comuns de Canillo i Encamp insten les parts a treballar per trobar una situació que eviti la dissolució de Nevasa

Creat:

Actualitzat:

Crida unànime a salvar Grandvalira i esperança general que les parts implicades sabran trobar una solució que permeti mantenir amb vida el domini esquiable més gran del país. Partits, administració i sector turístic van reaccionar ahir amb sorpresa i preocupació a la decisió del consell d’administració de Nevasa d’iniciar el procés de dissolució de la societat i van demanar als accionistes que s’esforcin a desencallar el conflicte. Els comuns d’Encamp i de Canillo van reclamar que es busquin solucions alertant de les conseqüències que pot tenir la fi de Grandvalira.

La corporació encampadana, sòcia minoritària de Saetde –que és qui ha pres la decisió de dissoldre Nevasa–, va instar a través d’un comunicat “la reflexió de les parts implicades per reconduir la situació i mantenir un projecte de país que ha aconseguit situar Andorra com una de les principals destinacions d’esquí del sud d’Europa”. No obstant això, malgrat que assegura que “la millor opció per a la parròquia és evitar la dissolució de Nevasa”, deixa clar que “si les postures acaben esdevenint irreconciliables, Encamp defensarà els interessos de la parròquia i de Saetde”. També el cònsol d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va explicar que “té esperances que es pugui arribar a un acord” perquè perdre Grandvalira “seria una molt mala notícia”.

“Sorpresa i estupefacció”

De la seva banda, el cònsol major de Canillo i president d’Ensisa, Josep Mandicó, va mostrar “sorpresa i estupefacció”, i va ser crític amb l’accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat, a qui va exigir que recapaciti. “Estem oberts a qualsevol negociació que es pugui encetar”, va dir, deixant clar que “el que no entenem de cap de les maneres és que un soci ens digui el que podem fer, i a més amb vetos”. Mandicó va denunciar “la lleugeresa” de la decisió i va manifestar que “si hi havia desavinences ens les haurien d’haver fet saber”. “No sé si s’és conscient del que representa Grandvalira per al país”, va sentenciar.

El mandatari canillenc va negar que s’hagi actuat en perjudici de Saetde assegurant que “pràcticament totes les propostes que feia arribar Viladomat eren acceptades”. Mandicó, a més, va confessar que li costa molt creure que la declaració d’interès nacional de la plataforma de Soldeu hagi estat el detonant del litigi. En aquest mateix sentit es va expressar el ministre portaveu, Jordi Cinca, el qual va afirmar que “és pràcticament impossible que fer una nova infraestructura pugui ser el motiu de la dissolució”, ja que “redunda en la millora de Grandvalira i és una millora per al país”. “No pot ser aquesta la causa d’una decisió d’aquesta dimensió”, va reblar, tot i que va indicar que desconeix quins han estat “els desencontres a Nevasa”. Cinca va dir que “el Govern desitja que tots els actors tinguin la capacitat d’asseure’s per trobar la solució per conservar la marca”, afegint que “no tinc cap dubte que la tindran” ja que si no “seria una molt mala notícia per a Andorra perquè Grandvalira és al Top-10 del món de l’esquí”.

L’oposició també va mostrar la seva preocupació per l’afer. El PS i Liberals van apuntar que les causes van més enllà de la plataforma de Soldeu i van demanar al Govern que intervingui. El conseller liberal Jordi Gallardo va parlar d’un “cúmul de factors” i d’un “greuge comparatiu respecte a inversions o suports que reben altres estacions”, i va lamentar que “Viladomat s’hagi vist abocat a prendre una decisió com aquesta”, que va dir que respecta. Gallardo es va posar a disposició de les parts per “intercedir i col·laborar”, i va fer una crida a les administracions a “fer un esforç” perquè “deixar escapar Grandvalira és una mala notícia”. El conseller del PS Pere López va denunciar que “hi ha antecedents en què Govern ha actuat de forma poc neutra i on s’ha potenciat més alguna part de l’estació que no pas una altra”, i per això va reclamar explicacions a l’executiu.

Des del sector turístic, el president de la Unió Hotelera, Manel Ara, va expressar que “és una notícia dolenta per al país en general” que afectarà l’economia. “Vindran menys turistes i en l’àm­bit hoteler afectarà”, va deplorar. El president de la Iniciativa Publicitària del Pas, Jean Jacques Car­rié, va tancar files amb Viladomat. “Tot es fa a Soldeu i i al Pas de la Casa no es fa res. Donem tot el nostre suport a Saetde”, va dir.

Canillo i Encamp insten a evitar que es trenqui Grandvalira

tracking