enquesta política
DA tornaria a guanyar les eleccions generals i amb més vots
Els demòcrates aconseguirien més vots que en els comicis del 2015 i ampliarien la distància amb Liberals, situant-se onze punts per sobre
DA tornaria a guanyar les eleccions generals i ho faria amb més vots que en els comicis passats i ampliant la distància amb Liberals d’Andorra. L’enquesta d’opinió política del primer semestre del 2017 que va fer pública ahir el Centre de Recerca Sociològica (CRES) revela que DA és la força política que prefereixen els ciutadans enquestats amb un 39,2%, onze punts per sobre del principal partit de l’oposició, Liberals d’Andorra, que obté un 28,3% dels suports. En les eleccions generals del 2015, els demòcrates van assolir la victòria amb un 37% dels sufragis i els liberals van aconseguir-ne el 27,68%.
Per sota hi hauria el PS amb un 21,7% (baixaria dos punts respecte al 2015) i els Verds, que amb un 5,8% superarien SDP, que de l’11,7% dels vots d’ara fa dos anys es quedaria amb un 5%. Amb tot, un 41% dels enquestats d’una mostra de 400 persones amb dret a vot consultades contesta que no sap quin partit votaria, bé perquè s’abstindria o perquè no vol manifestar el sentit del seu vot, l’anomenat vot ocult, que segons el president del CRES, Joan Micó, afecta especialment Ld’A. Segons va afirmar, “hi ha una proporció molt alta de gent que no diu el vot” i per tant “predir és difícil”. A banda, va remarcar que “una proporció gran de la població no sap situar-se” ideològicament o declara que és apolítica.
El treball del CRES mostra per primera vegada quins són els polítics del país més ben valorats pels ciutadans. Lideren el rànquing Toni Martí, Jaume Bartumeu, David Baró i Pere López (entre els no andorrans sobresurt Trini Marín en tercera posició). No obstant això, dels quatre líders polítics del Consell General, López supera Martí, amb una nota de 5,47 i i 5,03, respectivament. Suspenen Víctor Naudi amb un 4,88 i Josep Pintat amb un 4,72.
L’enquesta també revela l’elevat suport que té la doble nacionalitat entre els andorrans. Un 73,5% en defensa la legalitat, mentre que un 61% és partidari de la rebaixa del nombre d’anys de residència per obtenir la nacionalitat i un 54% ho és del vot dels residents a les comunals. Respecte a drets laborals, un 87% està a favor que els treballadors s’organitzin en sindicats i del dret a manifestar-se, i el 75% defensa el dret de vaga. En el cas dels no andorrans, els percentatges són encara més elevats. Unes xifres que tal com va posar de manifest Micó van augmentant any rere any. Un altre dels aspectes que va destacar va ser la desafecció política, que també creix cada sondeig. Els partits polítics apareixen com les institucions pitjor valorades –el Consell General és la més ben vista– amb un 4,2, la puntuació més baixa en set anys, des que es fan estudis. Un fet que Micó va atribuir al descrèdit que pateix el món de la política: “La valoració dels partits ha baixat per les situacions que hi ha i que fan que es valori més negativament”.
Valoració dels polítics
TOTAL VOTS 403
Toni Martí 35
Pere López 20
Jaume Bartumeu 17
David Baró 16
Jordi Cinca 12
Conxita Marsol 8
Xavier Espot 8
Vicenç Mateu 7
Gilbert Saboya 6
Òscar Ribas 6
Trini Marín 6
Rosa Gili 5
Jordi Torres 4
Ladislau Baró 4
Víctor Naudi 4
Èric Jover 3
Jordi Gallardo 2
Jordi Torres Arauz 2
Jordi Troguet 2
Marc Forné 2
Marc Pons 2
Àngel Mortés 2
Sílvia Calvó 2
Carles Álvarez 2
Eusebi Nomen 1
Ferran Costa 1
Francesc Camp 1
Gabriel Ubach 1
Isidre Bartumeu 1
Joan Sans 1
Jordi Mas 1
Carles Naudi 1
Josep Dallerés 1
Josep Mandicó 1
Josep Maria Beal 1
Josep Miquel Vila 1
Josep Pintat 1
David Rios 1
Meritxell Palmitjavila 1
Miquel Mateu 1
Mònica Bonell 1
Albert Esteve 1
Carles Ensenyat 1
Susagna Arasanz 1
Ventura Espot 1
Ester Fenoll 1
Toni Fillet 1
Altres 1
No li agrada cap 1
Noms incomplets 2
No coneix els noms 11
Cap 82
No contesta 104