societat
Govern ha destinat 1,7 milions des del 2009 a sufragar l'internament de joves problemàtics
Govern obrirà un centre per acollir adolescents amb conductes delictives o de consum de tòxics
Afers Socials ha derivat a centres especialitzats estrangers des del 2009 un total de 45 joves que presentaven alteracions conductuals greus, consum de tòxics i/o conductes delictives greus. Aquestes derivacions han tingut un cost per al Govern d’1.719.000 euros, segons les dades que ahir va fer públiques l’àrea de Suport als joves tutelats i extutelats en la presentació dels nous serveis dirigits a aquest col·lectiu. Des del ministeri d’Afers Socials s’ha detectat un centenar d’adolescents d’entre 12 i 18 anys que estan en situació de risc. El ministre Xavier Espot va matisar que això no vol dir que tots aquests joves tinguin problemes amb les drogues o amb la Justícia i que també s’inclouen adolescents que un cop acabada l’escolarització obligatòria no han entrat als circuits laborals.
Per evitar aquestes derivacions a l’estranger, l’executiu té previst posar en marxa el que ha anomenat centre residencial d’educació (CREI), que serà un espai tancat d’estada limitada i que comptarà amb una dotzena de places. Els joves ingressaran al centre mitjançant un aute judicial i sempre que les alternatives no hagin estat suficientment protectores. L’objectiu del CREI, va dir ahir la cap d’àrea, Aurembiaix Semis, és donar resposta educativa i assistencial als joves que requereixin sistemes d’educació i aïllament intensius. Hi haurà professionals especialitzats en l’àmbit social, sanitari i educatiu, de forma permanent durant les 24 hores del dia i els set dies de la setmana.
Espot va explicar que la intenció és que el centre estigui en funcionament abans que acabi la legislatura o començament de la següent. Dependrà de la capacitat per trobar un espai que ja estigui edificat i només s’hagi d’adaptar o si s’haurà de construir de zero. No va avançar a quina parròquia hi podria estar ubicat, però sí que va especificar que “hauria d’estar en algun lloc on la natura estigui propera perquè els joves es poguessin esbargir”, i que “a Andorra hi ha molts llocs que compleixen els requisits”.
El ministre va destacar que el nou centre, a més d’evitar que s’hagin de derivar els joves a centres de fora, també impedirà, com passa ara, que convisquin amb els que es troben al centre d’acollida de La Gavernera, ja que “aquests no presenten, sovint, cap problemàtica inherent a ells”.
En paral·lel a l’obertura del centre, Afers Socials treballa amb dos programes més per donar resposta a les necessitats d’aquests col·lectiu i preveure les conductes conflictives. Un és el servei d’adolescents en risc (SAR) que té com a objectiu prioritari evitar adoptar una mesura de protecció prop de les famílies tot prevenint noves situacions de risc i impedint la cronicitat de les situacions de risc existents. Els usuaris potencials són adolescents d’entre 12 i 16 anys que tenen un expedient judicial obert i hi ha un seguiment en el nucli familiar. Hi ha uns 90 joves en aquesta situació i d’entrada, va explicar Semis, “es podrien tractar en una primera fase embrionària entre 15 i 20 joves”. L’atenció seria de dia i en horari extraescolar.
Pla de xoc per a una desena
Afers Socials té localitzat un grup específic de joves, serien una desena, al qual han de donar “resposta immediata” a la seva “greu situació de risc”. Per això posarà en marxa el pla de xoc RmouTE per actuar amb aquests joves que tenen entre 12 i 18 anys, expedient judicial obert i als quals s’ha detectat comportament antisocial que vulnera els drets d’altres persones i les normes o el consum de tòxics. El pla de xoc es durà a terme de dia i durant la setmana i hi haurà una fase d’avaluació de la situació de cada jove i una altra de programació educativa. Caldrà requeriment judicial.
Per Espot, amb els projectes es “cobreix una important llacuna en la prevenció i atenció dels joves als quals se’ls donarà una resposta completa i global”.