Política
El PS guanyaria si els no andorrans votessin
La formació obté el 13,5% dels suports i supera DA, que l’any passat era la força preferida i enguany perd tres punts
El PS guanyaria les eleccions generals si votessin els que no són andorrans. L’enquesta del Centre de Recerca Sociològica (CRES) revela que un 13,5% dels residents votaria els socialdemòcrates si ara se celebressin eleccions generals. Una xifra que ha pujat quasi tres punts respecte al sondeig de l’any passat. La segona força preferida dels no-andorrans enquestats és DA, amb un 12,3%, seguida de Liberals (5,7%), SDP (3,4%) i els Verds (2,2%). Fa un any, els residents es van decantar en primer lloc pels demòcrates. En concret, un 15,4%, seguit dels socialdemòcrates, que van ser escollits pel 10,8% dels enquestats, i Liberals pel 7,3%. Malgrat aquests suports, la majoria d’enquestats, un 57,6%, declara que no sap quin partit votaria.
Igualment, el PS és la força preferida dels no-andorrans consultats quan se’ls pregunta per quina formació senten més simpatia o més proper a les seves idees. Un 13,3% opta pels socialdemòcrates i un 12,6% pels demòcrates. Un 6,3% tria Liberals, un 2,8% SDP i un 1,3% pels Verds, que fan el salt per primer cop a l’enquesta. A la pregunta de quina força senten més propera, el 38,7% diu que no ho sap i el 21% respon que cap.
no per electoralisme
El PS va celebrar ahir els suports que el partit desperta entre els residents i que Pere López sigui el polític més valorat pels andorrans. El primer secretari, David Rios, ho va atribuir a les polítiques sobre la nacionalitat que defensa la formació, com ara la rebaixa del nombre d’anys per obtenir el passaport, el vot dels residents a les comunals o la legalització de la doble nacionalitat. Amb tot, va rebutjar que defensin aquests postulats per electoralisme. “Sempre és bo tenir suports i celebrem que els no-andorrans vegin que les nostres polítiques van encaminades a atraure’ls”, va manifestar, afegint que això es deu al fet que “creiem que la base de la integració dels ciutadans passa per la nacionalitat i ells també ho entenen així”.
Ara bé, va deixar clar que “les nostres polítiques sobre la nacionalitat no van encaminades a aconseguir més vots”. “Seria un error pensar que nosaltres intentem rebaixar els anys de la nacionalitat per intentar guanyar més vots”, va sentenciar, ja que “ni així tindríem assegurada una victòria” perquè el que augmenta és l’abstenció i segueix guanyant la dreta. “No creiem que tingui efecte directe”, va concloure.
Sobre la doble nacionalitat, defensada per 73,5% dels andorrans i el 84% dels no andorrans, Rios va assenyalar que és un suport “important” que hauria de fer reflexionar els partits contraris. Per a DA, però, el que reflecteixen els resultats és que cal treballar per eliminar “les limitacions” que actualment té la nacionalitat andorrana i treballar perquè “sigui reconeguda i tingui les mateixes facilitats que qualsevol altra”, segons va indicar el portaveu del grup parlamentari, Marc Ballestà.
DA I LIBERALS ES PROPOSEN CAPGIRAR LA TENDÈNCIA DE CREIXENT DESAFECCIÓ POLÍTICA
DA i Liberals van lamentar ahir els elevats índexs de desafecció política que mostra l’enquesta política. Ballestà ho va emmarcar en “la crisi de reputació global que pateix el sistema polític” i del qual “Andorra no és immune”, però va apostar per “fer autocrítica” i emprendre accions de manera conjunta amb la resta de partits. En el cas de DA, va assegurar que “farem una anàlisi exhaustiva per dedicar accions a recuperar la confiança”, incidint en la transparència i les bones pràctiques.
Liberals va mostrar la seva “preocupació per la pèrdua de confiança dels ciutadans en la política” davant d’“una enquesta on el 40% encara no sap qui votarà i un 15% més prefereix no contestar”. El grup liberal va constatar que “la situació actual està allunyant cada vegada més els ciutadans dels òrgans polítics”, i va recalcar que “és necessari aproximar-se de nou als ciutadans i recuperar la confiança” a través d’“accions que demostrin que els polítics posem per davant els interessos del país i la societat de manera indiscutible”. “Cal que la classe política demostri que no avantposarà interessos partidistes o personals per davant del que necessita Andorra”, va reblar. Rios va criticar que “no s’estan fent esforços i cada vegada la ciutadania té més desafecció”, i va atribuir la pèrdua de confiança en “la gran influència que té la situació política espanyola, on els partits estan altament qüestionats pels escàndols continuats”.