Jornada

Un comitè d'experts marcarà les pautes a seguir en matèria d'estadística pública

El grup estarà format per organismes públics i privats, així com per professionals de la recerca

Un comitè d'experts marcarà les pautes a seguir en matèria d'estadística públicaANA / J. R.

Creat:

Actualitzat:

Un comitè d’experts assessorarà i recomanarà quins estudis són més convenients dur a terme en matèria d’estadística pública, segons va explicar ahir Enric Ripoll, coordinador del departament d’Estadística del Govern.

Ripoll, que va ser un dels ponents de les 21es Jornades de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), va explicar que el projecte de Llei del pla d’Estadística 2017-2020 preveu en la seva disposició addicional segona la creació del nou òrgan. Segons Enric Ripoll, la llei preveu que “el parlament sigui sobirà a l’hora d’establir quines estadístiques oficials s’han de fer i quines són d’interès nacional” en un pla que s’ha d’establir a quatre anys vista. Però el Consell Andorrà d’Estadística, que serà el nom d’aquest comitè, ajudarà “a pautar quines s’hi inclouen any a any”, i dirimirà sobre “les qüestions més tècniques”.

El grup estarà format per representants d’organismes públics i privats, però també per usuaris de l’estadística com són, per exemple, professionals vinculats a la recerca i investigadors científics i universitaris. “Ens permetrà ser en un fòrum on els productors d’aquest tipus informació, però sobretot els usuaris, puguin expressar preferències o comentaris, perquè els registres siguin més útils”, va dir el coordinador del departament d’Estadística.

El projecte de llei, que Ripoll confia que el Consell General pugui aprovar al setembre, té com a objectiu ordenar, instrumentar i sistematitzar l’activitat estadística pública d’interès per a Andorra.

Segons Enric Ripoll, el pla ha de millorar les dades: “Ens manca que les estadístiques siguin més freqüents, actuals i segmentades, per exemple, per territori.”

EXTRAPOLAR VALORS COM A PAÍS PETIT

Aconseguir unes estadístiques que reflecteixin millor la realitat d’un país petit com Andorra va ser una de les qüestions que van sorgir a les Jornades de la Societat Andorrana de Ciències (SAC). La presidenta de la SAC, Àngels Mach, va posar en valor que “per sortir fora a fer convenis sovint es necessiten dades que provenen d’aquest tipus d’estudis”. Josep Romagosa, tècnic en salut pública del departament d’Estadística, va parlar de la participació d’Andorra a la xarxa d’informació sanitària dels petits Estats d’Europa i de la reunió que es farà a Malta el 26 i 27 de juny. “Necessitem un marc per poder comparar els països petits en les mateixes condicions”, va dir. Per exemple, quan hi ha valors que l’OMS o un altre organisme “utilitza per posicionar-nos en un rànquing”, va apuntar.

tracking