Infraestructures

Encamp aposta perquè continuï Grandvalira, però entén Viladomat

Els responsables polítics de la parròquia asseguren que faran el possible per “reconduir” la situació

Encamp aposta perquè continuï Grandvalira, però entén ViladomatFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Encamp defensa que cal fer el possible per reconduir l’hores d’ara trencament de Nevasa i evitar la desaparició de la marca Grandvalira. La cònsol menor, Esther París, va reiterar ahir que la voluntat de l’equip de govern encampadà és “fer el possible” per evitar la dissolució de la societat Nevasa. Per bé que, segons Esther París, també esperen que l’accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat, torni al país i concreti els motius del malestar que l’ha dut a demanar la separació d’Ensisa, l’altra entitat accionarial de Grandvalira.

“Hem d’esperar que el senyor Viladomat torni i s’expliqui, ja que aquests dies és fora del país. A partir d’aquí, podrem parlar-ne”, va insistir Esther París ahir, en la Diada de la Mare de Déu de l’Ecologia, que va celebrar-se a Encamp. La representant comunal no va amagar que hi ha preocupació per la possible desaparició de Grandvalira, que consideren “una marca i una insígnia” molt important per al país i una de les principals destinacions d’esquí del sud d’Europa.

Un cúmul de circumstàncies

La petició de dissolució per part de Viladomat va tenir lloc en la reunió del consell d’administració de Nevasa de dimarts passat, pocs dies després que ell mateix presentés un recurs a la declaració d’interès nacional del projecte de la plataforma esquiable de Soldeu que promou Ensisa, l’altre soci que explota la marca Grandvalira. Preguntada pel paper que ha tingut el projecte de Soldeu en la qüestió, la cònsol menor d’Encamp va mostrar-se molt prudent i va reiterar que ara mateix ignoren les raons concretes de Viladomat, si bé va apuntar que entenen que “si hi ha un malestar és que passa alguna cosa o hi ha un cúmul de circumstàncies que hi porten”.

El cònsol major, Jordi Torres, es troba aquests dies a Rouillac (França) pel cinquantenari de l’agermanament amb Encamp. Però des d’Encamp, Esther París va reconèixer que, malgrat ser membre del consell d’administració de Nevasa, Torres s’ha assabentat dels detalls del projecte de la plataforma de Soldeu per la premsa, tot i que és una qüestió a la qual evita donar més importància. “Ens sap greu tota aquesta situació i tota la sèrie d’elucubracions que s’estan fent”, sosté París. També diu que han de ser els tribunals els que es pronunciïn sobre el recurs de Viladomat.

Per la cònsol menor d’Encamp, “ara per ara coneixem la carta que va entregar Viladomat al consell d’administració de Saetde, societat de la qual el comú és accionista minoritari”. Però manca escoltar “què ha d’explicar” el màxim accionista de la societat que representa Pas de la Casa i Grau Roig a Nevasa. “Estem a l’espera dels fets que han de succeir la setmana que ve, llavors podrem valorar-ne les raons”, diu.

Això sí, manté que la voluntat del comú no ha canviat des que va emetre una nota de premsa en què feien una crida a “evitar la dissolució de Nevasa” i va afegir que si les posicions eren irreconciliables defensarien “els interessos de la parròquia i Saetde”.

CRIDA A CONSERVAR EL MEDI AMBIENT I L'ENTORN

Encamp va fer èmfasi ahir en la importància d’homenatjar un any més la Mare de Déu de l’Ecologia com una manera de recordar a tothom “la importància de conservar el medi ambient” i un entorn únic com el que precisament envolta l’indret on es troba la verge. Una trentena de persones, entre les quals una majoria de famílies amb infants i creients, van reunir-se ahir al matí en un tram a la meitat del camí de les Pardines, el sender que uneix la zona amb el llac d’Engolasters.

La Mare de Déu de l’Ecologia és relativament nova a la parròquia, ja que va crear-se el 1999 amb la voluntat de fer-hi cada any una ofrena coincidint amb el Dia mundial del medi ambient, que de fet és el 5 de juny.

L’acte va estar fortament marcat per la pregària de l’inici, seguida de la tradicional cantada de goigs i una ofrena floral per part dels més menuts. En aquest sentit, mossèn Antoni Elvira va començar la trobada lamentant la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de retirar-se de l’acord de París sobre el canvi climàtic.

La cònsol menor, Esther París, va destacar que “el comú està molt orgullós de celebrar aquest dia en un paratge com aquest i de continuar trobant-nos aquí malgrat el pas dels anys”. París va remarcar que “quan es va decidir que aquest era el paratge adequat per posar-hi aquesta marededeu, es va tenir en compte que era un lloc molt agradable”.

Després de les pregàries, els assistents van gaudir de coca i xocolata, així com sucs de fruites, i van rebre una planta aromàtica, que cadascú es va poder endur a casa. El temps va acompanyar també la trobada.

tracking