Laboral
El SAT rebutja la rebaixa de la indemnització de 45 a 31 dies
Vol que l’edat mínima sigui de 16 anys i que es redueixin les hores extres
El Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) rebutja “plenament” que la indemnització en cas d’acomiadament injustificat passi de 45 dies per any treballat a 31, tal com pretenen les lleis laborals de DA. El sindicat ha presentat l’estudi d’anàlisi dels esborranys de la reforma laboral del grup parlamentari demòcrata, on proposa que les compensacions es regulin de forma específica per a cada tipus d’acomiadament. En cas d’acomiadament no causal, diu que pot “emparar actituds discriminatòries” i per això reclama que l’empresari estigui obligat a justificar les raons del comiat.
En l’estudi que el SAT ha fet de la proposta de Llei qualificada de relacions laborals, l’organització exigeix una reducció de les hores extres –ara el límit està en 426– adduint que l’increment de la jornada va en detriment de la productivitat i denuncia que DA vulgui rebaixar el temps de descans de 12 hores a 11 entre jornades de treball. En aquesta línia, demana que es mantingui com estava.
Per altra banda, defensa que l’edat mínima per treballar sigui de 16 anys i no de 15, i proposa que el salari mínim interprofessional es fixi no només en funció de l’IPC, sinó també segons la productivitat mitjana nacional, l’increment de la participació del treball en la renda nacional o la conjuntura econòmica general. A més, aposta perquè els treballadors domèstics siguin objecte d’una relació laboral especial i es mostra contrari a l’increment d’un mes del període de prova, que creu que s’ha de mantenir en un mes en el cas dels llocs de treball no qualificats.
Respecte a les noves figures contractuals creades pels demòcrates, el SAT creu que el contracte per sessions i per treballs de curta durada, així com el de relleu i continuïtat de la vida laboral, no tenen raó de ser, i en aquest sentit afirma que “desconfia de la declaració de foment de la contractació indefinida” que fa DA. Així mateix, carrega contra l’augment de l’acumulació de contractes temporals de dos a tres que propugna la reforma laboral per esdevenir indefinit.
Finalment, el sindicat demana la creació d’un organisme públic que actuï en cas de fallida empresarial i proposa l’inici d’un debat per una llei sobre la conciliació familiar. A banda, rebutja que l’empleat cotitzi al fons de capitalització i advoca perquè la representació dels treballadors sigui sempre sindical i no a través de delegats de personal.