Infraestructures

Torres recorda que el 2009 Grandvalira ja va estar a punt de trencar-se

El ministre Torres està disposat a reunir-se amb l’accionista majoritari de Saetde per evitar el trencament de Grandvalira

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va recordar ahir que la societat Nevasa ja va patir un intent de dissolució el 2009 per les diferències entre Ensisa i Saetde. Torres va expressar-se en aquest sentit en el marc de la celebració de la Diada de Sant Romà de Vila, a Encamp. “Quan Enric Casadevall era cònsol major [de Canillo], la societat de Nevasa ja va estar a punt de la ruptura”, va deixar anar. En aquest sentit, Jordi Torres va recordar que llavors Ensisa reclamava “canviar les condicions de repartiment que tenien les dues societats”. El ministre va considerar, sense concretar més, que és un fet que cal tenir present “per saber d’on venen alguns neguits” que han portat a l’actual situació.

El màxim responsable d’Ordenament Territorial va mostrar també “la plena disposició” del Govern, si mai cal que es reuneixin amb Joan Viladomat, el màxim accionista de Saetde i qui en aquesta ocasió ha fet la petició per dissoldre Nevasa.

Fa vuit anys el perill de trencament va sorgir arran de la sol·licitud del cònsol de Canillo i màxim responsable d’Ensisa, llavors Enric Casadevall, d’equilibrar el repartiment d’ingressos. En aquell moment, la desavinença i les tensions entre les parts van resoldre’s arran d’un acord que passava a tenir en compte en l’esmentat repartiment el nombre de forfets que venia cada estació i el temps que cada usuari passava en cadascun dels sectors.

Disposats a intervenir

“Per part del Govern entenem que no en som els actors principals, però farem els passos que calgui [per resoldre l’actual situació]”, va insistir Torres ahir. “Caldrà fer el possible perquè la dissolució no es produeixi, penso que és el que vol tot andorrà i crec que queden molts passos per fer i que es podrà reconduir”, va dir el ministre.

De la mateixa manera, va valorar que es tracta d’una marca important pel país que està plenament “consolidada” i que gaudeix d’una destacada “notorietat”.

El comú d’Encamp va defensar dissabte que volen esperar que Joan Viladomat torni al país per escoltar-lo, per bé que entenen que “si hi ha un malestar és que passa alguna cosa”. Ahir el ministre, fent referència a aquesta posició, va assenyalar que Joan Viladomat no ha donat encara “els detalls dels motius exactes pels quals fa la proposta de dissolució de Nevasa” i que, primer, “cal parlar amb ell perquè exposi els seus neguits i els motius principals pels quals ha volgut fer aquest pas”.

Pel que fa a l’oposició de Viladomat a la declaració d’interès nacional de la plataforma de Soldeu, Jordi Torres va assegurar que els passos del Govern en aquesta qüestió “han estat molt senzills”. Segons Torres, “el comú de Canillo va demanar la declaració d’interès nacional i l’únic que ha fet el Govern ha estat analitzar-ho i concedir-ho”, va dir. “Han estat Canillo i la societat Ensisa els que han fet la sol·licitud”, va reiterar.

Diàleg sí, però sense cedir

El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, també va manifestar-se a la tarda sobre l’afer Grandvalira. Mandicó sosté que intentaran “reconduir la situació” fent “tot” el que estigui a la seves mans, però sense cedir a qualsevol demanda de Viladomat. “El que no podem fer és que Saetde obtingui el que vulgui perquè faci més força o s’enfadi”, va considerar.

Pel que fa a la plataforma de Soldeu, Mandicó va rebutjar preveure una renúncia: “El que no pot ser és que Ensisa faci el que digui l’altre soci perquè aquest no s’enfadi”, va insistir.

“La plataforma és una cosa que està en marxa i que, si tot segueix el seu curs, començarà al més aviat millor”, hi va afegir. “Farem el que calgui [perquè Grandvalira no es trenqui] però no se’ns pot demanar que renunciem a coses perquè si no entraríem en un xantatge”, va afirmar Mandicó.

Per Mandicó, perdre la marca Grandvalira, seria “un gran error per al país, no ja per les parròquies”. Pel que fa a la distància entre socis el 2009, Mandicó va sostenir que “va ser diferent” perquè “ara no es demana arribar a uns acords, sinó la dissolució i liquidació de Nevasa”.

UNS 50 ENCAMPADANS CELEBREN LA DIADA DE SANT ROMÀ DE VILA

ENCAMP. Mig centenar d’encampadans van donar-se cita ahir al migdia per reviure la tradicional Diada de Sant Romà de Vila. Segons la cònsol menor, Esther París, el comú es proposa que la festa “torni a guanyar pes” i, per aquest motiu, als actes protocol·laris, com la missa, el pica-pica o les sardanes s’hi volen sumar activitats com una cursa de trial. “Volem que sigui la festa de Vila”, va afegir París.

Torres recorda que el 2009 Grandvalira ja va estar a punt de trencar-se

Torres recorda que el 2009 Grandvalira ja va estar a punt de trencar-se

tracking