Consell General
Álvarez no concreta les dates per a la reforma sanitària
El ministre no concreta quan s’enllestirà el paquet de mesures per contenir la despesa, que admet que seguirà creixent
Reforma sanitària sense data. Un dels cavalls de batalla del Govern demòcrata, frenar la despesa i fer sostenible el sistema sanitari públic, segueix pendent d’implementació i es desconeix quan es podrà aplicar de manera efectiva. En una intervenció sense cap concreció ni anunci destacat, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va comparèixer ahir en el marc del debat monogràfic sobre sanitat al Consell General per desgranar el conjunt de mesures que caldrà implementar i les bases que caldrà aplicar per posar ordre al sistema.
Álvarez va exposar idees, objectius, problemes i virtuts del sistema i va desgranar aquelles accions concretes que s’han anat presentant des que es va obrir el meló de la reforma sanitària. Així, va parlar de la cartera de serveis, de la història clínica compartida, de la via integrada i dels convenis entre els diversos sectors sanitaris, sense donar detalls i centrant-se en la intencionalitat de les millores. En aquest sentit, va admetre que “la despesa sanitària seguirà creixent, però si no fem la reforma creixerà encara més de forma molt més pronunciada”. “La reforma que estem implementant reduirà de manera dràstica la despesa? No, però permetrà corregir defectes que sí que tenen un impacte en la despesa” com són la duplicitat i els actes mèdics innecessaris. Segons va manifestar, la despesa va passar de 58 milions d’euros el 2001 a 146 el 2016, mentre que els ingressos van caure a partir del 2007, fet que va consumir en quatre anys els 60 milions d’euros de reserves que tenia la CASS.
Augment de la cotització
Álvarez, però, va subratllar que “el sistema sanitari andorrà, més que un problema de despesa, té un problema d’ingressos”, i va aprofitar aquesta tesi per asseverar que “és evident que caldrà obrir una reflexió sobre el finançament de la despesa de salut i sobre possibles augments de la cotització de la branca general o en sistemes d’assegurances complementàries obligatòries, com a França”. Així, , va posar de manifest que la cotització per malaltia segueix sent la mateixa que quan es va crear la CASS, l’any 1968. “Cal recordar que avui, 49 anys més tard, la cotització per malaltia continua sent del 10%”, va sentenciar, afegint que “estem cotitzant el mateix que fa 50 anys, quan la realitat demogràfica i mèdica era molt diferent”.
Propostes i canvis
Algunes de les mesures que va defensar per contenir la despesa és pagar el SAAS per processos assistencials i no fent una transferència –va criticar que el sistema estigui massa enfocat als actes assistencials aïllats–, i passar a un model de contractació per activitat, de manera que la CASS sàpiga què està pagant. Altres propostes que va esbossar van ser la d’intensificar la coordinació entre el ministeri, la CASS i el SAAS, promoure la lliure implantació dels professionals liberals dins d’uns requisits i finalitzar la cartera de serveis, que –va dir– “tenim gairebé enllestida”.
Així mateix, va insistir en la necessitat d’implementar la via integrada, que a través del metge referent permetrà que “el cost dels tractaments de salut estarà justificat”. Va assegurar, a més, que l’accés directe a l’especialista suposarà més temps d’espera que acudir primer al metge de capçalera. “El fet de no utilitzar la via integrada pot sobrecarregar de consultes algunes especialitats, fent augmentar la llista d’espera. Anar a través de la via integrada és garantia d’accés a l’especialista. En cas de ser necessari, serà més ràpid i dirigit que si es va per decisió pròpia”, va adduir.
Malgrat anunciar en el discurs d’obertura del debat que a la tarda faria una calendarització de les diferents accions, Álvarez es va limitar a explicar que el decret de la cartera de serveis “ja s’està enllestint”, i que ha de passar a Govern per treballar-lo, i que el reglament de la via integrada “crec que estarà enllestit” el “setembre o octubre” d’aquest any. Els convenis entre el SAAS, la CASS i els metges “s’estan negociant” i pel que fa a l’atenció a la cronicitat, “s’està ultimant el programa d’atenció a la diabetis”, mentre que s’està preparant el pla adreçat a la detecció del càncer colorectal de cara al primer trimestre del 2018, i els de la demència i la diabetis “es troben en una fase molt avançada”. Finalment, “s’està treballant” amb el pla de salut mental.
En el torn de rèpliques, va explicar que s’ha aprovat una plaça nova de neuròleg que “s’obrirà properament” i que es preveu reforçar el servei de traumatologia del SAAS. “Tenim moltes coses en marxa”, va resumir el ministre, que va afirmar que reconeix “que hi ha certa lentitud, però són coses delicades que necessiten el seu temps”. “No s’hi pot fer més. Cal deixar passar el temps i veuran com les coses tiren endavant”.
ACCIONS
Cartera de serveis: S’està enllestint el decret, que es passarà a Govern per treballar-lo.
Via integrada: el reglament ha d’estar acabat al setembre o octubre d’aquest mateix any.
Convenis de metges: els acords de relacions entre el Col·legi de Metges, la CASS i el SAAS s’estan acabant de negociar.
Plans de salut: s’està ultimant el de la diabetis i el de la demència i s’està preparant el programa de detecció de càncer de còlon per tenir-lo el primer trimestre del 2018. Pel que fa al de salut mental s’hi està treballant.
SAAS: caldrà pagar per processos assistencials i no fent una transferència.
CASS: el model de contractació serà per activitat per tal de controlar el que s’està pagant.