Consell general
Foc creuat per les irregularitats a l'hospital
Gili anuncia que si a la tardor no s’ha emprès cap acció el PS podria presentar una querella
El debat parlamentari d’ahir dedicat originàriament a discutir l’estat del sistema sanitari públic del país es va veure sacsejat irremeiablement per les irregularitats detectades al SAAS i posades sobre paper des de fa tres anys pel Tribunal de Comptes, el darrer cop just dimarts passat. La consellera del PS Rosa Gili va dedicar les seves intervencions a denunciar la “complicitat” del Govern amb les males pràctiques. Després d’assegurar que es va acomiadar l’exresponsable de l’àrea econòmica del SAAS “amb la boca petita i a contracor” i amb una indemnització de més de 100.000 euros que es va haver de pagar “per la inacció i la irresponsabilitat de DA”, va assegurar que “han acceptat o tancat els ulls enfront del desgavell de la sanitat andorrana”.
“La sanitat pública no ha de ser un negoci lucratiu. Vostès han permès aquestes barbaritats. Si no són capaços de posar remei a aquest desgavell col·lectiu poca credibilitat tindran intentant tirar endavant una reforma qualsevol”, va etzibar, afirmant que la dels demòcrates és “una gestió laxa i còmplice i marcada per l’amiguisme”. En aquest context, la parlamentària va anunciar que a banda de constituir-se com a part a la fiscalia, “si no hi ha cap moviment d’aquí a la tardor estudiarem altres accions i no descartem presentar una querella”. A banda, va advertir que el PS presentarà una proposta de resolució perquè l’executiu faciliti tota la informació sobre les anomalies plasmades als informes del Tribunal de Comptes. “No podem acceptar que unes irregularitats que són de notorietat pública les denunciï el tribunal i l’oposició i no passi absolutament res. És un exemple flagrant i escandalós de mala gestió”, va exclamar, alhora que va acusar el Govern de “pretendre orientar l’actuació de la fiscalia” dient que són irregularitats administratives i que no se’n deriven responsabilitats penals.
Unes paraules que van enutjar les files demòcrates, tant del grup parlamentari com de l’executiu. El conseller general Carles Jordana va acusar Gili de “difamar i calumniar”. “No li puc acceptar de cap de les maneres. Què pretén? Vendre’ns el seu pamflet del partit socialdemòcrata? A què espera per anar a posar la querella ja? No esperi d’aquí a la tardor. Presenti una querella i endavant les atxes”, va expressar, alhora que va assenyalar que “el seu discurs s’assimila a un tribunal inquisitorial”. “Que digui que orientem el fiscal general és difamatori i calumniós”, va advertir.
Compromís del govern
Sobre les irregularitats, Jordana va assenyalar que “la fiscalia determinarà si hi ha hagut irregularitats”. “No dubto que tota presumpta irregularitat seguirà el mateix camí que les anteriors, la de la justícia”. Un fet que va corroborar el ministre Álvarez, el qual va assegurar que “si de la documentació referent al 2015 se’n desprenen irregularitats actuarem de la mateixa manera” i va remarcar que “és difícil trobar més control i més garanties que portar un cas a la fiscalia”.
De la seva banda, el conseller d’SDP, Víctor Naudi, va lamentar “la manca de model sanitari i de voluntat real per encarar la reforma” nodrida de “mesures puntuals que serviran de poc”. “Accions puntuals i aïllades que no resoldran cap problema. Cal una anàlisi en profunditat, reformar completament el SAAS i revisar la llei de la CASS”. La consellera independent, Sílvia Bonet, es va confessar “incrèdula” i va deplorar que “mai s’ha tirat endavant cap acció finalista i em costa de creure que ara s’implantarà i no es quedarà en un catàleg de bones intencions”. A parer seu, el Govern no presenta una “transformació” sinó un “eslògan”.