Liberals se suma a un pacte d'Estat amb DA per la sanitat
Els demòcrates accepten abordar les propostes liberals, com ara limitar el nombre d’especialistes
Acord de DA i Liberals d’Andorra per crear una taula de treball destinada a abordar les accions encaminades a reformar el sistema sanitari. El Consell General va aprovar ahir la proposta que van presentar conjuntament els dos partits i que insta a convocar una reunió entre el ministeri i les forces que hi vulguin participar per analitzar les mesures del grup liberal en matèria sanitària, com ara fixar una ràtio màxima d’especialistes al país o que les visites als metges sense conveni amb la CASS no tinguin cobertura.
Va ser l’únic resultat polític del debat monogràfic dedicat a la sanitat que es va celebrar dijous i divendres al parlament i que va concloure ahir amb la votació de les propostes de resolució dels partits. Al final de la sessió de dijous el cap de Govern, Toni Martí, va pujar a la tribuna per felicitar el to constructiu –“ni populista ni demagog”– dels liberals en la discussió de la reforma. Una bona sintonia que es va cristal·litzar ahir al matí amb la presentació d’una iniciativa de mutu acord que ressuscita el fallit pacte d’Estat per la sanitat recollint ara les mesures defensades pels liberals.
Un segon pacte d’Estat
La proposta, que va ser ratificada amb els vots dels dos grups més el de la consellera independent Sílvia Bonet, va ser denunciada pel PS, que juntament amb SDP es va abstenir –no va votar en contra per deixar la porta oberta al diàleg–. Després del pacte d’Estat que el ministre Álvarez va impulsar en accedir al càrrec, el conseller Pere López es va mostrar “sorprès” pel fet que “DA se sotmeti a les propostes sanitàries de Liberals”.
Unes polítiques que –va subratllar– “suposen un gir cap a la dreta”. El socialdemòcrata va criticar que la proposta significa “un pacte d’Estat” entre DA i Liberals, i va afirmar que constata “la política erràtica i sense rumb” dels taronja en matèria sanitària. Per a López, les propostes liberals situen “els números per davant de les persones” i “poden comportar retallades i un canvi en el model sanitari”. Unes afirmacions que van indignar les files tant liberals com demòcrates i que van motivar que el conseller de DA Carles Jordana li demanés “per què li sap greu que hi hagi gent que se sumi al pacte d’Estat?” “El debat es va acabar ahir. Per què no ho va dir ahir això? Quan hi ha micros i càmeres vostè fa el seu paper polític, però quan s’han de fer propostes no hi és”, va reblar. De la seva banda, el liberal Jordi Gallardo va remarcar que la participació en la mesa de diàleg “no pressuposa cap acceptació” de les mesures i va avisar que “ja es veurà si la feina en comú permet avançar en polítiques conjuntes”. “Sembla que li sap greu que estiguem disposats a parlar”, va dir.
El parlament va donar llum verd a encomanar una auditoria al sistema de transport sanitari, analitzar si es pot impulsar un servei de farmàcia al Cedre i estudiar la creació d’una partida l’any que ve per crear una unitat de radioteràpia a l’hospital. Per contra, els vots de DA van tombar la proposta d’encarregar un informe sobre el clima laboral a les diferents unitats del SAAS.
FRONT COMÚ DE DA, LIBERALS I BONET PEL SAAS
Les irregularitats detectades al si de la gestió de l’hospital van tornar a ser motiu de polèmica ahir al Consell General. DA, Liberals i la consellera independent Sílvia Bonet van tombar la proposta de resolució del PS que apostava per completar l’acció a la fiscalia per les anomalies del SAAS amb les noves informacions recollides pel Tribunal de Comptes, que ha constatat males pràctiques en el pagament de primes i complements a la plantilla. La resolució només va obtenir el suport del conseller Víctor Naudi. A més, també es va desestimar, amb el vot en contra dels demòcrates, la proposta del PS per demanar a Govern que adeqüi les remuneracions del personal sanitari a la normativa vigent. Un fet que la consellera socialdemòcrata Rosa Gili va deplorar en declaracions als periodistes afirmant que “ho veiem inexplicable i molt greu”. “No podem entendre que no vulguin que les coses s’analitzin”, ja que “només demanàvem un complement d’informació”. “Ens fa la impressió que Govern ja li està bé que les coses vagin així”, va assenyalar. Pel que fa a la regularització dels salaris, va recordar que “hi ha molta gent que té el sou congelat des de fa més de deu anys i per altra banda tenim gent amb sous fora del reglament”.
Per la seva banda, la consellera liberal Carine Montaner va justificar la negativa del seu grup a ampliar les actuacions a la fiscalia perquè confien que el ministeri públic prendrà la iniciativa. “Tenim confiança en les nostres institucions. Com que hi ha separació de poders la justícia ja farà la seva feina. El fiscal ja demanarà tots els documents”, va indicar.