reportatge
Posen cara al Contrapàs
Fora de la festa major és estrany veure una exhibició d’aquest ball tan tradicional, però ahir, una trobada d’exdansaires es va reunir per crear el primer fons documental sobre el Contrapàs per intentar reconèixer totes les persones que l’han ballat.
l ball més típic de la parròquia, el Contrapàs, va viure ahir una jornada especial de la mà dels exdansaires que es van reunir a la plaça del Consell General per celebrar una diada en la qual van posar en comú tot el material fotogràfic de què disposaven i el van escanejar per crear un fons documental que cediran al comú. L’artífex va ser en Teo Armengol, una persona vinculada al món de la cultura i especialment al Contrapàs. “Veure que no hi havia res escrit ni publicat sobre el ball em va donar la idea. Hem digitalitzat totes les fotografies que hem pogut reunir i hem posat nom a les persones que hi surten. Fins i tot m’he vist a mi formant part del públic”, va dir per després destacar la importància del dia. “Significa molt, tant per als dansaires com per a la parròquia. Per a nosaltres perquè mai havíem ballat tots junts, i per a la parròquia també, perquè és el nostre patrimoni.”
En total, una trentena d’exdansaires es van sumar a l’exhibició del Contrapàs. La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, després de deu minuts de ball –i un pèl cansada– es mostrava encantada per la iniciativa i reconeixia que “m’ho he pres com un entrenament de cara a la festa major”, bromejava. Al seu costat, Marc Pons, el cònsol menor, confirmava que ell domina aquesta dansa “per tradició familiar. La ballo des de petit i m’he sentit bastant còmode”. Sobre l’actuació dels polítics, Armengol recordava que “el primer que fan quan arriben al comú és trucar a algú perquè els ensenyi els passos del Contrapàs”.
A més del fons documental, els exdansaires van obsequiar al comú amb un bastó de ball desaparegut des de feia anys. “He quedat molt sorpresa. No s’havia fet servir des dels 80 i avui l’hem recuperat. Des d’ara el custodiarà el comú i el traurem per la festa major”, va assegurar Marsol.
La Sami i l’Albert són una parella que reconeixen sense embuts que “per a nosaltres és molt emblemàtic. Sempre el ballem junts i ens permet gaudir de temps per a nosaltres i podem aparcar els nens”, reien. Per la seva banda, hi havia l’Esteve Dolsa Pallé i el Manel Pons, exconseller i excònsol major i ministre, respectivament, que van declarar que “actualment som dos pals de paller del Contrapàs i va ser en aquesta mateixa plaça on Bonaventura Armengol ens el va ensenyar”.