lluita contra el càncer
Salut prioritzarà els malalts en la decisió sobre la radioteràpia
El ministre Álvarez assegura que en la decisió sobre la unitat de radioteràpia prevaldrà donar un bon tracte al malalt per sobre dels costos
El ministre de Salut, Carles Álvarez, va agafar ahir el guant llançat pel Consell General, que en les resolucions aprovades arran del debat monogràfic dedicat a la salut celebrat dijous passat va instar el Govern a realitzar en el termini d’un any un estudi per crear una unitat de radioteràpia a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. “El que s’ha encomanat a l’executiu és estudiar la viabilitat econòmica i el nivell qualitatiu de la instal·lació de la unitat”, va asse-nyalar Álvarez, que va admetre que “no hi ha cap estudi seriós fet, només hi ha unes intuïcions i algunes valoracions fetes a títol personal d’algun directiu del SAAS. Però una cosa feta amb cara i ulls, encara no”.
El titular de la cartera de Salut, que va visitar ahir al matí l’Estadi Comunal amb motiu de les 12 hores d’esport Vall Banc contra el càncer, va advertir que posar en marxa aquesta unitat serà “complicat” econòmicament, perquè sigui la que sigui “sempre s’haurà de fer una inversió quantiosa de diners”. Però va indicar que hi ha altres qüestions a tenir en compte, que són les que s’han de valorar. “Les tecnologies avancen i els preus cada cop són més assequibles”, va dir, per assegurar que “més enllà de la qüestió econòmica sempre es tracta d’una qüestió de servei, de donar un tracte de qualitat, que és el que s’imposarà en la decisió”.
Álvarez va recordar que la posada en marxa d’un servei de radioteràpia a l’hospital és una petició històrica dels malalts de càncer, dels seus familiars i de l’entitat que els representa. “És una demanda lícita de l’associació i crec que els pacients ho agrairan moltíssim”, va indicar.
Satisfacció a l’Assandca
El mandat del Consell General al Govern ha estat molt ben rebut pel col·lectiu. Ho va posar ahir en relleu el president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, que va recordar que si finalment es posa en marxa la unitat de radioteràpia “suposarà una millora en la qualitat de vida dels malalts, que no hauran de desplaçar-se fora per tractar-se”. Des de l’Assandca, que sufraga entre 80 i 100 viatges mensuals a l’estranger a una vuitantena de malalts l’any, Saravia va indicar que el fet que es faci explícitament la demanda al Govern és un gran què. “Abans teníem el neguit perquè no ho feien i ara que hi ha el mandat del Consell General crec que hi arribarem més aviat”, va assenyalar.
D’altra banda, Álvarez va qualificar de “molt positiu” la suma del grup liberal al pacte d’Estat per a la reforma sanitària. “Sempre he intentat que hi hagués un atansament de tots els grups polítics, perquè la qüestió sanitària s’ha de despolititzar”. Va admetre, però, que el fet de “consensuar” cada acció “pot arribar a alentir una reforma ja en marxa”.
MARATÓ D'ESPORT PER DONAR VISIBILITAT A LA MALALTIA
Mig miler de persones es van aplegar ahir a l’Estadi Comunal per practicar esport. I ho van fer per una bona causa i convocats per l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca). “L’objectiu de la jornada és que la gent gaudeixi d’un dia d’esport, que pugui practicar qualsevol esport amb nosaltres i que nosaltres tinguem visibilitat de cara a tota la societat”, va explicar ahir el president de l’entitat, Josep Saravia, un parell d’hores després d’haver donat el tret de sortida a les 12 hores d’esport Vall Banc contra el càncer.
Rodejats d’esportistes amateurs i de castellers –els andorrans no perden cap oportunitat per intentar arrelar encara més aquesta pràctica al país–, les autoritats van visitar cada una de les activitats que es van poder fer durant tota la jornada. Així, la subsíndica general, Mònica Bonell, el ministre de Salut, Carles Álvarez, i les cònsols Conxita Marsol, Trini Marín i Esther París, van fer parada en les zones preparades per practicar handbol, atletisme, karate, vòlei, futbol, bàdminton, tennis de taula, escacs, rugbi i ioga. Però van ser quatre les que van tenir més èxit entre els polítics. Marín, la més esportiva, va fer tirs al minigolf i de bàsquet. El cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons, es va atrevir amb les bicicletes amb les quals fan atletisme alguns esportistes discapacitats. I el ministre de Salut, amb la poca traça del principiant, va provar el cúrling.
“Motivar l’esport entre la gent és molt bo, i encara més fer-ho contra aquesta malaltia que, desgraciadament, és un mal diari”, va indicar Marín. Per a Álvarez, aquesta “gran iniciativa” és “una bona manera de conscienciar sobre aquesta malaltia”.
La jornada no es va centrar només en l’esport. A primera hora de la tarda es va celebrar una arrossada popular. Es van vendre 300 racions a un preu de quatre euros, recaptació que es va destinar en la seva totalitat a l’associació.