camps de neu
Grandvalira aprovarà el 3 de juliol el procés de dissolució
La decisió no comportarà la liquidació immediata que es farà en el termini de dos anys
La dissolució de Grandvalira no té cap possibilitat d’aturar-se. El president de torn de Nevasa (empresa que explota el domini esquiable), Joan Viladomat, convocarà la setmana vinent l’assemblea general extraordinària per al dia 3 de juliol, que aprovarà donar per acabada una relació comercial de catorze anys entre Saetde i Ensisa. La decisió de la junta no ha de comportar la liquidació i extinció immediata de Grandvalira, ja que tal com està previst en els estatuts de la societat hi ha un termini de dos anys per a la desaparició definitiva. Uns estatuts que també contemplen, per mitjà d’un pacte de socis, el fet que qualsevol dels dos pot demanar la dissolució de la societat de manera unilateral tot i tenir un 50% de les accions de l’empresa cadascun. Una clàusula a la qual s’ha acollit Saetde per instar el trencament de Grandvalira tot al·legant diferències irreconciliables en la gestió del domini.
La declaració d’interès nacional de la plataforma de Soldeu ha estat el detonant de la ruptura, però les desavinences venen de lluny. “Quan els interessava actuaven sota la marca d’Ensisa i quan els interessava ho feien sota la de Grandvalira, com ha estat en el cas de la plataforma”, han explicat fonts de Saetde. “És una obra de 17.000 metres quadrats, de les més grans que s’han fet a Andorra, a banda d’infraestructures viàries, i tot i ser socis no ens han dit res”, han afegit les mateixes fonts. Des del domini encampadà troben sorprenent que un projecte d’aquesta envergadura fos declarat d’interès nacional amb tanta celeritat. “El comú ho demana un divendres i el Govern els ho atorga abans del consell de ministres del dimecres següent.” Les queixes de Saetde per l’actuació de l’altre soci de Grandvalira en aquest cas van més enllà. “Per què no vam anar junts a demanar al Govern que declarés totes les pistes d’esquí d’interès nacional?”, es pregunten. Tal com s’ha fet, consideren que queda a discreció de l’executiu decidir si una pista compleix o no els requisits, ja que la Llei no ho especifica clarament.
El forfet s’apuja 2 euros
Els problemes en l’operativa de les dues últimes temporades de Grandvalira, que començaran a comptar el 3 de juliol vinent, aniran en augment, com es reconeix tant des d’Ensisa com des de Saetde. A hores d’ara només s’ha pogut tancar el preu del forfet de dia per a la temporada vinent, que patirà un increment de 2 euros i passarà dels 47 als 49 euros. Encara es negocia el preu per a les agències de viatges i els tour operadors, el que posa en evidència les dificultats que té vendre un producte amb data de caducitat per part de dos socis que en dos anys seran de nou competidors.
VALLNORD HO QUALIFICA DE PÈSSIMA NOTÍCIA
El trencament de l’explotació conjunta dels dominis esquiables de Saetde i Ensisa sota la marca Grandvalira seria una pèssima notícia per al país, va declarar ahir el conseller de turisme de la Massana, Sergi Balielles, durant la presentació de les activitats que ha programat aquest estiu Vallnord. “No em fa mal reconèixer que aquesta estació ha estat sempre un referent per a nosaltres”, va explicar. “Fins i tot a vegades, les seves iniciatives ens han marcat la direcció d’algunes decisions que hem pres per millorar Vallnord, i esperem que puguin seguir fent-ho durant més temps”, va afegir. “Nosaltres ens ho mirem des de la distància però esperem que puguin reconduir la situació”, va concloure.