operador telefònic
La fi del 'roaming' afectarà poc els clients nacionals
El final del sobrecàrrec als països de la Unió Europea tindrà impacte en els turistes, però gairebé cap en els clients d’Andorra Telecom
Al roaming li queden dos dies de vida dins de la Unió Europea perquè dijous entra en vigor la nova política de la UE, batejada com a roaming like home, que prohibeix el sobrecàrrec que les compa-nyies feien pagar quan un dels seus clients utilitzava el mòbil a l’estranger. L’afectació per als clients d’Andorra Telecom serà nul·la de forma directa, ja que en no formar part de la comunitat no està subjecta a les normatives de la UE. Però sí que tindrà un efecte col·lateral. Andorra Telecom aposta per donar un servei de dades per als seus clients quan viatgin per Europa, més enllà de la tarifa concreta d’Espanya. L’objectiu és que es creï un forfet, essencialment de dades, perquè es puguin utilitzar durant els dies de vacances. La parapública, segons fonts de l’entitat, s’ha adonat que el client el que li demana bàsicament és poder disposar de més dades quan es troba a l’exterior. Els minuts de trucades o els missatges de text han quedat en un segon pla perquè l’extensió massiva de l’ús de WhatsApp per comunicar-se i el gran consum d’internet (Google Maps, YouTube...) fan que l’usuari necessiti fonamentalment més capacitat de descàrrega. Es tracta d’estendre en general la idea d’un forfet de dades per a la utilització fora d’Andorra amb un preu establert i que preferiblement sigui per període concret de temps (un dia per exemple) que són els més usats.
Les xifres de què disposa Andorra Telecom mostren un ús massiu del mòbil andorrà fora de les fronteres. De les 78.000 targetes SIM registrades, a més d’una per habitant, més de 50.000 tenen activitat de roaming com a mínim un cop al mes. Significa que el 70% de la població (extrapolant telèfons i habitants) viatja com a mínim un cop al mes a l’estranger i utilitza el mòbil (a la resta de països és un 10%). L’operadora ha detectat que hi ha hagut un increment important del consum a fora amb les noves tarifes.
Millor per als turistes
Els més beneficiats de la fi del roaming, en relació a Andorra, són els turistes, degut que tota una sèrie d’operadores han decidit incloure el Principat com un país comunitari més i no aplicar roaming. L’única diferència respecte als estats de dins de la Unió és una limitació al màxim d’ús. Com a exemple, les companyies tindran en general per als seus clients un paràmetre de comprovació de quatre mesos d’ús. Es constatarà que no s’hagi utilitzat més el mòbil a l’estranger que al propi país. Es pretén evitar així que els europeus vagin de forma massiva a una companyia de qualsevol dels estats que ofereixi preus més econòmics.
Per al cas d’Andorra, segons les mateixes fonts, s’ha establert que podrà haver-hi un màxim de 60 dies d’ús per als turistes. Aquest serà el termini màxim de què disposaran, amb una tarifa com la que tenen als seus països d’origen.
EL 'ROAMING COM A CASA' QUE HA DE CANVIAR ELS HÀBITS DEL CONTINENT
La nova política de la UE respecte a la itinerància de mòbils consisteix que l’usuari pagui la mateixa tarifa que tingui contractada al seu país quan truqui o navegui des de l’estranger. S’establirà un límit de 2GB de dades per a consumir a l’estranger. La itinerància com a casa s’aplicarà a tots aquells que viatgin des de casa dins de la UE per treball o de vacances. Entenent per casa el país de residència en què la persona té un vincle estable. Inclou els consumidors que, de manera recurrent, passen una quantitat de temps considerable en un país perquè hi estudien, treballen o s’han jubilat. Els operadors podran demanar als consumidors proves que resideixen al país de l’operador o dels seus vincles estables amb ell, abans d’incloure la itinerància com a casa en un nou contracte. El recàrrec d’itinerància serà història a partir del 15 de juny als 28 països que conformen la Unió Europea. El Regne Unit eliminarà la itinerància el 15 de juny com la resta dels països de la Unió. Les tarifes de roaming podran tornar a canviar quan es negociïn les condicions del Brexit amb Brussel·les, per la qual cosa podrien tornar els recàrrecs. Fora de la UE seguiran els recàrrecs.