reportatge
Sense notícia del compte
L’auditoria dels números del Fòrum Nacional de la Joventut ha posat en relleu que l’entitat és propietària d’un compte amb 62.398. L’actual junta de l’organisme desconeixia l’existència d’uns diners que venien de la controvertida gestió dels anteriors dirigents.
i ets una associació que vol promoure la participació dels joves en la societat i acabes de saber de l’existència d’un compte bancari al teu nom amb 62.398 euros hauries, en principi, d’estar content. Però si els diners provenen de la controvertida gestió de la junta anterior i si es van descobrir que estaven en un banc arran de la intervenció del Govern que va posar en coneixement de la fiscalia la gestió econòmica de l’entitat del 2010 al 2013 perquè es poguessin depurar les responsabilitats i els seus responsables, potser és una gerra d’aigua molt freda.
La existència d’aquests diners els ha posat en relleu el Tribunal de Comptes que en l’informe del 2015 del Fòrum Nacional de la Joventut (FNJA) assenyala que la comptabilitat de l’entitat no té registrat en el seu balanç aquest compte bancari del qual la firma autoritzada no correspon als actuals responsables de l’organisme públic. A més, l’agència fiscalitzadora denuncia que mai es va incloure l’existència del mateix en els números que els anteriors gestors del FNJA els hi van remetre corresponents al 2010, 2011, 2012 i 2013. Tampoc es va informar mai ni es té constància dels moviments que s’haguessin pogut produir a través del compte bancari.
Van ser aquells uns anys en què, recorda el tribunal, va ser impossible realitzar els treballs de fiscalització i en què es va observar una manca de cooperació per part dels responsables de l’entitat al no facilitar tota aquella informació i justificants necessaris per elaborar els treballs de fiscalització. Aquests fets, torna a recordar el Tribunal de Comptes, van ser susceptibles de derivar en responsabilitats.
En l’informe corresponent al 2015 també es destaca que l’actual saldo favorable de 22.513 euros que té el FNJA, que es va reactivar aquell any, s’haurien de minorar perquè al rebre subvencions del ministeri de Cultura hauria de tornar al Govern les ajudes que no s’han destinat a la finalitat que les han motivades. També es critica que s’hagi contractat l’elaboració d’una web per 6.427 euros sense disposar de consignació pressupostària adequada i suficient i sense que consti cap procediment concurrent de selecció.
LIBERALS PREGUNTA PELS INCOMPLIMENTS D'ANDORRA TURISME
El conseller general del grup parlamentari liberal, Carles Naudi, va demanar ahir ex- plicacions a Govern sobre els “reiterats incompliments” d’Andorra Turisme a les recomanacions del Tribunal de Comptes. La formació va enviar un comunicat en què destaca que l’organisme que vetlla per la transparència de la gestió econòmica de l’administració pública continua reiterant-se en les recomanacions d’anys anteriors com ara el fet que l’entitat no té implantat un procediment de mancomunació de signatures per a la totalitat de pagaments de la societat. Liberals també qüestiona que Andorra Turisme encara no hagi adaptat els estatuts segons la llei del 2007 ni tampoc s’hagi sotmès a una auditoria de comptes, tal com preveu l’article 43 dels seus estatuts. “Quants anys més han de passar perquè Andorra Turisme implementi les recomanacions del Tribunal de Comptes de forma efectiva?”, es va preguntar Naudi. El parlamentari també va qüestionar que no s’hagués pres cap mesura durant els darrers anys per complir amb les recomanacions de l’òrgan que depèn del Consell General. “Sembla que se’n riguin del Tribunal de Comptes”, va ironitzar Naudi, que alhora va lamentar que “ja poden anar fent recomanacions que des d’Andorra Turisme seguiran dient que estan predisposats a complir-les però sense moure ni un dit per fer-ho”. Naudi va remarcar que els retards en l’aplicació de les recomanacions, com per exemple el fet de no mancomunar les firmes, “comporta una debilitat del control intern d’Andorra Turisme”.