política

Una proposta del PS que afavoreix la capital tensa la negociació sobre les transferències

El pla significaria que Andorra la Vella guanyaria un milió més i Canillo perdria uns 800.000 euros

Una proposta del PS que afavoreix la capital tensa la negociació sobre les transferènciesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les trobades per negociar les competències i transferències comunals, on estan presents l’administració central, les locals i els grups parlamentaris, havien transcorregut amb certa tranquil·litat –amb algunes diferències– fins ahir. El Partit So­cial-demòcrata va presentar una proposta de distribució dels 55 milions d’euros de transferències que canvia de forma important el projecte governamental. La modificació afavoreix el criteri de nombre de població. També els quilòmetres de carreteres secundàries que cal mantenir, però finalment, com que el PS no disposava de la dada de cada parròquia en aquest camp, l’ha extrapolat novament respecte al nombre d’habitants. El resum econòmic del projecte socialdemòcrata acaba amb una sèrie de canvis en el repartiment, on Andorra la Vella és el comú més afavorit, amb un milió d’euros més, i el més perjudicat és Canillo, que perdria uns 800.000 euros.

La proposta ha causat una tensió important dins dels diferents actors, segons van indicar fonts presents en la trobada. Els més molestos són els demòcrates, amb Toni Martí al capdavant, que segons aquestes fonts veuen una clara intencionalitat política socialdemòcrata en la proposta. Amb una doble intenció. D’una banda els demòcrates creuen que el PS ha decidit apostar clarament per afavorir les parròquies més poblades perquè són les úniques on té opcions reals de gua-nyar alguna de les circumscripcions parroquials de les properes generals, el 2019. Andorra la Vella, Encamp i Escaldes són els principals feus. Segons aquesta teoria, un cop el PS ja ha assumit que a la resta de parròquies, en la línia dels últims resultats, no té opcions de fer un bon resultat s’ha centrat en les més poblades.

Enfrontar els comuns

La segona intenció, segons les fonts consultades, és afavorir les discrepàncies entre els diferents comuns, entenent que n’hi ha sis de set afins a DA. La idea és saber que Andorra la Vella ha d’estar al costat d’una proposta que la beneficia i que va en la línia de reclamar més diners pels serveis que ha de mantenir com a capital. Al mateix temps, comuns com el de Canillo o Ordino, que són els que més perdrien, s’oposen clarament a un canvi tan important. Els demòcrates en general no veuen bé que un cop tots els comuns semblaven d’acord amb les grans línies de la proposta de repartiment ara s’obri un episodi de tensió per la proposta del PS.

Sant Julià també va ser protagonista de la trobada d’ahir amb un informe que ve a donar suport de la seva reclamació per rebre més diners en el repartiment. Concretament, el comú lauredià insta que es tingui en compte molt més el criteri dels quilòmetres de carreteres secundàries dels quals cada comú se n’ha de fer càrrec. Sant Julià és la parròquia que clarament més en té. Josep Miquel Vila va defensar ahir que no té sentit establir com a criteri important el nombre de pernoctacions que té cada parròquia a l’hora de repartir les transferències, perquè les pernoctacions ja són en si mateixes un ingrés. En contraposició, Vila va manifestar que les carreteres secundàries són una despesa molt important pel manteniment que s’hi ha de fer i el personal que el comú ha d’utilitzar.

La revisió a debat

El tercer tema pendent és com es farà la revisió dels 55 milions que inicialment Govern entregarà als comuns el primer any del nou model. L’executiu havia proposat el 50% del creixement (o decreixement) del producte interior brut (PIB) amb una revisió cada tres anys. Els comuns no hi estan d’acord i actualment hi ha tres propostes alternatives. Una que ve impulsada pels set comuns i que defensa que la variació de la transferència es revisi anualment i que s’apliqui el 100% del que es mogui el PIB. Una segona iniciativa, proposada per Sant Julià, insta que a partir d’ara es cobri el 14% dels ingressos de l’Estat (actualment és el 18%). I el 14% es deriva que és el percentatge de la transferència actual (55 milions) respecte al que l’Estat recapta (415). L’última, impulsada per la Massana, defensa que s’apliqui als 55 milions el mateix percentatge de variació que tinguin els ingressos de l’Estat en un exercici. La més probable és al del 100% del PIB.

Motius de tensió

1 Proposta

el ps vol que la població pesi més

Els socialdemòcrates van portar ahir a la taula de negociació una proposta perquè les parròquies més poblades rebin més transferències en detriment de les que tenen més habitants.

2 Efecte

La capital i Escaldes en surten guanyant

En el repartiment segons el nou model del PS, les parròquies que més surten guanyant són Andorra la Vella i Escaldes i les que més perden són Ordino i Canillo.

3 Crítica

Una idea que pot trencar el consens

Els comuns sortien d’una espècie d’acord global sobre el repartiment que no canviava massa l’actual distribució. Amb la iniciativa del PS s’obre la porta a discrepàncies entre ells.

4 Motivació

DA llegeix la idea en clau electoral

Els demòcrates creuen que la proposta del PS d’afavorir les parròquies amb més població va en la línia dels interessos electorals del partit.

tracking