afers socials
Advocats gratuïts per a les víctimes de maltractaments
S’adjudicarà a les víctimes un lletrat d’ofici gratuït en els casos penalsSEn cas de tenir suficients ingressos hauran de justificar que la parella els prohibeix fer-ne ús
Les víctimes de violència de gènere podran comptar amb un advocat d’ofici gratuït. Aquesta mesura, que entrarà en vigor a partir del pròxim 1 de juliol, va ser aprovada ahir durant la tercera reunió de la comissió nacional de prevenció de la violència de gènere i domèstica. El canvi del reglament preveu que en tots els casos penals de violència de gènere es designi un advocat d’ofici sense que les víctimes n’hagin d’assumir el cost, independentment del seu nivell d’ingressos. Ara bé, en el cas de les víctimes que segons la seva situació patrimonial puguin permetre’s un advocat, també podran accedir a la defensa gratuïta sempre que es justifiqui que també existeix violència econòmica, és a dir, que la seva parella els impedeix accedir als seus recursos.
Fins ara, en les causes penals no s’atribuïa cap lletrat, ja que era el mateix ministeri fiscal qui presentava una acusació d’ofici. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, es va mostrar satisfet amb l’aprovació de la mesura, ja que suposa “un impuls important perquè les víctimes decideixin presentar accions davant la justícia”. A més, Espot va detallar que la mesura aprovada permetrà que “una víctima pugui personar-se perquè l’advocat d’ofici farà un seguiment i tindrà una part molt activa en el procediment”. El titular d’Afers Socials creu que la modificació del reglament també afavorirà que les víctimes amb patrimonis “folgats” però que alhora pateixen una violència econòmica derivada de la de gènere denunciïn la seva situació gràcies a l’assignació d’un advocat d’ofici.
Atenció telefònica les 24 hores
La comissió també va aprovar ahir l’ampliació del servei d’atenció telefònica durant tot el dia per a les víctimes de violència de gènere i violència domèstica. A partir del pròxim 1 de juliol, els tècnics del ministeri d’Afers Socials atendran les víctimes durant les 24 hores del dia a través del número 181. Actualment, els treballadors del departament d’Afers Socials atenen des de les vuit del matí fins a les cinc de la tarda. A partir d’aquesta hora el servei es deriva a la policia. Espot va explicar que amb aquesta modificació, les víctimes podran rebre consell i “assessorament psicològic i jurídic”.
Espot va explicar que les dues mesures anunciades ahir suposaran notables avenços que se sumaran als punts ja vigents de la Llei de prevenció i erradicació de la violència de gènere i domèstica. Espot també va destacar que durant els cinc primers mesos d’enguany el nombre de persones ateses pel servei d’atenció de les víctimes de violència de gènere ha crescut. El titular d’Afers Exteriors va dir que fins al passat mes de maig es van atendre una cinquantena de persones, mentre que en el mateix període de l’any passat van ser una trentena. Espot va atribuir l’augment a la millora en la detecció de nous casos de violència de gènere gràcies als protocols transversals establerts amb les diferents associacions i els diferents serveis, com ara els d’atenció a les famílies, de l’àrea de la infància i de l’adolescència o de conductes addictives. Per la seva banda, el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior va assegurar que el total d’intervencions d’enguany de la policia per infraccions penals comeses contra la violència de gènere s’ha mantingut estable respecte al mateix període del 2016.
Espot també creu que l’Executiu va en la bona línia per combatre la violència de gènere. Com a mostra d’això va posar en relleu els protocols establerts amb anterioritat, sobretot a partir de l’entrada en vigor, el 2015, de la Llei de prevenció i erradicació de la violència de gènere i domèstica. A més, des de fa un any, també es va canviar el mode d’actuació de la policia a l’hora de donar atenció a les víctimes. Els agents han de prendre declaració en un espai reservat, i si la víctima ho autoritza se la posa en contacte amb el servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere. A més, una psicòloga en fa un acompa-nyament durant el procés per denunciar els maltractaments.