salut
La font d'Arinsal es va contaminar perquè no es va fer la captació seguint el projecte
Les aigües residuals van arribar al subsol per la presència de fuites en el clavegueram i van contaminar el pou
La mala construcció de la captació de l’aigua de la font d’Arinsal per part d’Aigua del Pirineu, l’empresa explotadora del brollador i ara en procés de fallida, és la responsable que la planta embotellés aigua contaminada amb restes fecals que van provocar l’abril de l’any passat la intoxicació de més de 4.000 persones a Catalunya. L’informe realitzat per l’empresa francesa Antea Grup per conèixer el causant de la contaminació de l’aigua posa en relleu que les condicions del pou no eren les que s’havien assenyalat a l’informe que va presentar l’empresa en el moment de demanar la declaració d’aigua mineral de la font. En la informació aportada per Aigua del Pirineu es preveia una captació a 85 metres de profunditat i se n’han detectat tres, a 35, 60 i 85 metres de profunditat. El pou havia d’estar cimentat fins als 15 metres de profunditat per garantir-ne l’estanquitat i les proves indiquen que només es va cimentar fins als quatre.
“En el projecte inicial s’havien plantejat algunes coses que després es van construir de manera diferent”, va sentenciar Christophe Subias, tècnic d’Anteu Grup, en la presentació ahir de l’informe a la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient.
A una captació mal feta s’hi van afegir les males condicions de la xarxa de clavegueram que van fer arribar aigües residuals al subsol provinents dels hotels propers a la planta. Els tècnics van indicar que l’aigua acolorida que es va llançar fa unes setmanes a la xarxa de clavegueram d’Arinsal va arribar a la captació. A les fuites amb restes de norovirus s’hi van afegir la concurrència de turistes que va incrementar la quantitat d’aigües residuals i les pluges que van estovar el sòl. A aquest còctel de circumstàncies hi cal sumar l’increment de la producció d’aigua a la planta per omplir els bidons de 18,9 litres que va començar a comercialitzar Aigua del Pirineu amb l’empresa espanyola Eden Spring. Va ser l’aigua d’alguns d’aquests bidons la que van beure les persones intoxicades.
Tots els controls de la qualitat de l’aigua realitzats abans de la contaminació van complir sempre els paràmetres requerits, ja que abans d’incrementar-se la producció el líquid es captava de l’aqüífer més profund, al qual no van arribar les aigües fecals. En embotellar més aigua, aquesta venia de més a prop de la superfície, situació que va acabar fent que es barregés la del pou amb la filtrada per la mala conservació del clavegueram d’Arinsal.
“Tot això no hauria passat si la captació hagués estat feta correctament i com marcava el reglament”, va indicar el ministre de Salut, Carles Álvarez, en la mateixa compareixença, que va anunciar que el consell de ministres va revocar ahir la declaració d’aigua mineral de la captació d’Aigua d’Arinsal atorgada el 2013 i que l’expedient sancionador obert a l’empresa explotadora de la planta “continua endavant”. El Govern no descarta portar a la justícia Aigua del Pirineu, tot i que encara no s’ha estudiat per part dels advocats de l’executiu.
Álvarez va defugir possibles responsabilitats del Govern en insistir en el fet que “tots els controls que vam fer eren correctes”, i que quan es va presentar el projecte “complien tot allò que els demanàvem”. Va assegurar que no s’ha rebut cap denúncia de cap afectat. Els experts van indicar que si es fa una captació correcta es pot explotar la font.