Els fets de Naturlàndia

Dubtes sobre la versió oficial de la mort de l'os

El treballador que va abatre l’os viatjava en un vehicle amb un altre cuidador quan es va trobar l’animal i li va disparar dos trets

Dubtes sobre la versió oficial de la mort de l'os

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La versió oficial que el comú de Sant Julià de Lòria va donar dimecres sobre l’abatiment d’un dels ossos de Naturlandia està en dubte, segons el que van explicar ahir al Diari fonts coneixedores dels fets succeïts al parc d’animals. Les fonts van indicar que abans de les deu del matí de dimecres el cap del parc es va adonar que l’animal no estava en el seu tancat i que després de superar dues tanques de seguretat es trobava en l’espai reservat per a les daines prop del forat per on havia marxat. En aquell moment va decidir donar l’avís a dos dels treballadors que s’encarreguen de la vigilància del parc d’animals que no estaven a les instal·lacions. El cap, que es trobava sol a la zona tot i que al parc també hi era el veterinari, va anar a buscar una arma anestèsica per disparar al plantígrad dards amb l’objectiu d’adormir l’animal. L’os, durant la seva fugida, havia matat una ovella i atacat un cabirol.

Quan el cap del parc va tornar a l’espai de les daines on havia descobert l’animal es va adonar que l’os s’havia desplaçat a una altra part del prat. Va ser en aquell moment que els dos treballadors als quals s’havia avisat i que circulaven amb un vehicle pel camí perimetral del prat van veure l’animal. Segons les fonts, un dels dos guardes va decidir tirar pel dret i va disparar dos trets a l’os, no un com es va explicar de manera oficial dimecres, per abatre’l.

El cos del plantígrad es va traslladar el mateix dimecres al Centre de Recuperació de Fauna per realitzar-li una necròpsia que va confirmar que l’animal, un cadell de dos anys i d’uns 150 quilos de pes, havia rebut dos trets que li van causar la mort. Els banders remetran un informe a la policia, que haurà de determinar si hi ha infracció penal, i el dossier s’ha d’enviar a la Batllia.

Protocol de seguretat

Les mateixes fonts van explicar que el protocol de seguretat del parc estableix que per disparar un dard anestèsic, el guarda ha d’estar com a mínim a més de 50 metres de l’animal i que si se’l troba a 30 metres o menys se l’ha d’abatre. En el cas de dimecres, l’os es trobava a una distància inferior als 30 metres dels dos guardes, però el que es posaria en dubte es si podien haver abandonar la zona amb el vehicle. Respecte a l’eficàcia dels dards, es calcula que triguen prop de 15 minuts a fer l’efecte desitjat.

La versió oficial de Naturlandia sobre els fets és que el treballador va abatre el cadell perquè l’animal es va dirigir cap un segon cuidador posant en risc la seva integritat física. Els fets van passar mentre el cap es dirigia a buscar l’arma anestèsica i els dos treballadors vigilaven el plantígrad.

Naturlandia va emetre ahir al vespre un comunicat per explicar que durant tot el dia es van realitzar tasques de supervisió i control del sistema de seguretat del parc d’animals, que estarà tancat fins dijous. Les feines s’han iniciat al forat de la tanca per on va fugir l’os i que hauria fet fa dies un dels plantígrads –un altre dels dubtes que es plantegen és per què ningú no es va adonar de la incidència– mentre la resta d’animals es van ubicar en un altre recinte habilitat per a la seva estada. Patrimoni Natural elaborarà una auditoria i Naturlandia assegura que augmentarà els paràmetres de seguretat.

D’altra banda, el PS va presentar ahir una demanda d’informació al Govern sobre el succés.

INDIGNACIÓ ENTRE LES ASSOCIACIONS ANIMALISTES

Les associacions animalistes es van mostrar ahir indignades pels fets. El president d’Apapma, Carles Iriarte, que ha demanat un informe a Medi Ambient, va recordar que sempre han estat contraris a un parc com el de Naturlandia que “explota els animals”. Va indicar que s’ha de saber “com s’ha arribat a aquesta situació” i si n’hi ha “demanar responsabilitats”. Anna Riberaygua, que va ser portaveu de l’ara inactiva Amics de la Rabassa, va indicar que “els fets són gravíssims” i conseqüència d’un projecte “desafortunat fet amb els peus”.

El president de Laika, Josep Mas, va exigir que es depurin responsabilitats i que se sàpiga per què han fallat els sistemes de seguretat, per què es va optar per matar l’animal i qui va donar l’ordre. “És un fet lamentable”, va dir, i va anunciar que les associacions protectores de l’os bru Fapas (Astúries) i Pays de l’Ours Adet (França) s’han posat en contacte amb Laika per tenir més informació i van alertar de campanyes contra el parc. Ahir mateix es va iniciar una campanya a internet que busca treure els animals de Naturlandia.

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va preferir no pronunciar-se en espera de tenir tota la documentació de la investigació.

Dubtes sobre la versió oficial de la mort de l'os

tracking