L'Empresa Familiar vol una reforma que no posi “en perill” el mercat laboral
Reclama al Govern més informació respecte a la negociació per a un acord d’associació amb la UE
L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) farà aportacions a les tres lleis laborals de DA: la que reforma el Codi de relacions laborals, la del dret de vaga i la de l’acció sindical. Així ho van assegurar ahir en un esmorzar amb els mitjans de comunicació el president i el secretari de l’EFA, Francesc Mora i Joan Tomàs, que van preferir no indicar quines seran aquestes aportacions. El que sí que van fer és advertir que cap de les tres lleis no ha de posar en perill el mercat laboral andorrà. “És un fet que el nostre mercat laboral funciona i que s’ha d’anar amb compte [en el moment de legislar] per preservar-lo”, va dir Tomàs, que no es va estar de fer dos suggeriments respecte dels textos legislatius. El primer: que la reforma laboral “no tingui un cost excessiu per a les empreses”. El segon: que a l’hora de concretar les lleis es tingui en compte que “el mercat laboral andorrà no té res a veure amb l’espanyol, el francès o el britànic”. Per últim, va demanar que es faci tot el possible perquè sigui fàcil obrir empreses i també tancar-les.
Mora va assenyalar sobre la reforma laboral que encara estan decidint quins seran “els nostres comentaris” sobre els principis que han de regir en aquesta legislació i que estan analitzant “l’impacte que pot tenir en les empreses”. Preguntat pel dret de vaga va dir que “hi ha uns drets que s’han de respectar”, i va demanar que el que es faci “sigui pràctic” i que “s’adapti a les empreses del país”. Hi va afegir que el que desitgen és que la reforma “funcioni, sigui assumible i respecti els drets fonamentals. I el de vaga és un dret que està a la Constitució”.
Negociació amb la UE
La trobada amb els mitjans de comunicació també va servir perquè l’Empresa Familiar donés el seu parer respecte al procés de negociació per a un acord d’associació amb la Unió Europea (UE). El Govern no va sortir gaire ben parat. “Aquesta negociació és molt important per al país. Comportarà canvis estructurals en els sistemes econòmic, jurídic i legal d’Andorra”, va indicar el president de l’EFA, que va lamentar que malgrat assistir a les reunions de la taula d’Estat per un acord amb la UE “no podem fer cap valoració del contingut de la negociació perquè no hi ha cap proposta concreta. La sensació que tenim és de desinformació”.
Mora va insistir en el fet que malgrat “la magnitud de la reforma” no hi ha un “debat viu” a la societat. “És el Govern qui porta la negociació i no ens arriba gaire cosa. Seria important crear unes eines de participació i d’informació per a les empreses”, va assenyalar, per afegir que “en l’acostament a la UE hi hauria d’haver un major debat social i poder ser més partícips per saber què s’està negociant”. Va insistir que és necessari que “tothom sigui conscient de la magnitud del que s’està negociant” per “no trobar-nos un text preestablert sense haver tingut aquest debat”.
Les dues cares més visibles de l’EFA van coincidir a qualificar el futur acord com “una gran oportunitat” per a Andorra i van recordar que es farà en un marc en què la pròpia UE està en un procés de reforma. Sense especificar quines, també van coincidir que l’acord ha de respectar les “singularitats” d’Andorra i que “en cap cas” s’han d’alentir i menys aturar les negociacions.
Heliport, infraestructura vital
L’Empresa Familiar també va voler alertar de la necessitat de dotar el país d’un heliport nacional i no vol ni sentir a parlar de la possibilitat que la pressió dels contraris d’ubicar-lo a les Tresoles torni a aturar el projecte. “Confiem que no quedi descartat perquè és una infraestructura bàsica per a Andorra”, va indicar el president de l’entitat, que va recordar que “el Govern té l’obligació davant la ciutadania i del país de construir l’heliport nacional”. Mora va dir que l’heliport és l’enllaç natural amb l’aeroport de la Seu que “ha d’acabar de desenvolupar-se i ser més operatiu. Tot això no es pot demorar més”.
ESTABILITAT EN EL MARC FISCAL
L’EFA, que ahir va presentar els actes que realitzarà els propers mesos (el primer serà una jornada sobre canvis tecnològics i emprenedoria social el 4 de juliol), va reclamar ahir “estabilitat” en el marc fiscal. “El més important ara mateix és que no hi hagi constants canvis, que les regles de joc no variïn i que no hi hagi inseguretat jurídica”, va indicar el president de l’associació patronal, Francesc Mora, que va recordar que el desplegament fiscal s’ha fet per poder signar convenis i ser homologables amb la resta de països. I va mostrar el seu desig que la capacitat recaptatòria d’aquest marc no tingui com a resultat un procés d’increment tributari constant en els propers anys.