Fets de Naturlàndia

L'empleat que va matar l'os va usar el seu rifle particular

La policia està en espera que els banders li traspassin el cas per investigar si es va produir o no un delicte amb l’abatiment de l’animal

L'empleat que va matar l'os va usar el seu rifle particularNATURLANDIA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La polèmica per l’abatiment de l’os Torb a Naturlandia es manté, i ahir es va confirmar que l’empleat que va disparar contra l’animal va utilitzar el seu rifle particular i no una arma del parc. Aquest és un dels elements que s’hauran d’analitzar en la investigació sobre els fets que la policia obrirà quan els banders els entreguin l’expedient. Fonts properes al parc van indicar que suposadament l’empleat va pujar amb l’arma quan se’l va avisar que s’havia escapat l’os. Però els protocols, segons aquestes fonts, no recullen la possibilitat de portar una arma pròpia a les instal·lacions, i molt menys utilitzar-la per abatre un animal. Teòricament, segons aquestes fonts, el procediment estableix que hi ha d’haver armes pròpies del parc, tant amb munició de dards tranquil·litzants com amb bales. I una de les preguntes que ahir es plantejaven era perquè els empleats no van actuar de forma diferent, i en comptes de pujar un rifle personal no van optar per anar a buscar les armes reglamentàries del parc.

La jornada d’ahir va continuar amb els dubtes que sobrevolen la versió oficial. Un dels punts que van remarcar fonts comunals és que no s’entén com és que durant l’estona que van trigar a arribar els empleats després d’avisar-los per telèfon, no donés temps a executar el protocol: utilitzar l’arma amb els dards. I es continua sense entendre, segons aquestes fonts, les explicacions respecte que els dards s’han de disparar de prop i que fan efecte en quinze minuts, perquè amb aquest escenari qualsevol os que s’escapi gairebé sempre haurà de ser abatut amb bales.

Nervis en la majoria comunal

Els problemes interns de Laurèdia en Comú, derivats fonamentalment de la gestió que s’ha estat fent del problema de Naturlandia per part del cònsol major, s’han agreujat arran de l’incident. Un conseller comunal va explicar ahir que és incomprensible que fos el cònsol qui donés explicacions quan el responsable en aquests casos –perquè en porta la gestió– és el director del parc, Enric Ordóñez. I més enllà d’aquest fet hi ha descontentament per la imatge que es va donar de desorganització amb Naturlandia en emetre’s un comunicat al mateix temps que el cònsol donava explicacions i on les versions d’un i altre no coincidien.

Josep Vila va reiterar ahir el mateix discurs, tot i que va ser molt concís i va assegurar que “els protocols han funcionat”. El cònsol major va afegir, però, que estan estudiant el cas per comprovar que no s’hagués produït cap anomalia en les actuacions.

Explicacions exhaustives

La polèmica ha agafat més abast un cop alguns consellers generals haurien manifestat la intenció de demanar explicacions àmplies respecte a l’incident. Fonts parlamentàries van dir que demanaran que s’informi exhaustivament de com es va actuar en referència als protocols i que en cas que es detecti alguna negligència demanaran responsabilitats.

Fonts properes a la policia van comentar que el cas obre molts dubtes i que tot es basa en el fet que els implicats demostrin que van actuar en defensa pròpia davant una amenaça real, que van procedir d’acord amb els protocols i justifiquin haver portat l’arma pròpia. Aquestes fonts van afegir que els ossos són una espècie protegida. L’àmbit penal recull específicament el delicte quan hi ha caça d’un exemplar d’una espècie protegida. Les mateixes fonts van dir que en cas que la mort no estigués justificada es podria assimilar a caçar.

DEU EMPLEATS MENYS ENGUANY

L’àmbient a Naturlandia és molt complicat durant tot l’any, segons fonts dels treballadors, i enguany ja hi ha deu empleats menys. Sis haurien marxat per voluntat pròpia, i alguns són dels que més temps portaven al parc, i els altres quatre van ser acomiadats. Des que es va canviar el model, amb un terç dels dies tancats i un segon terç només obrint una part, l’ambient s’ha enrarit molt. Els treballadors veuen que el tracte és pitjor i tenen la sensació, segons aquestes fonts, que se’ls està convidant a marxar per reduir plantilla sense traumes.

tracking