'Cas BPA'
Els Cierco insten que s'anul·lin les proves trobades en els escorcolls
Els germans presenten un incident de nul·litat en base que es va fer una recerca indiscriminada als domicilis i les oficines
Els germans Higini i Ramon Cierco han presentat un incident de nul·litat davant la Batllia perquè s’invalidin totes les proves que es van trobar en el registre als seus domicilis i a les oficines d’Indústries Montanya. Els Cierco, segons fonts properes al cas, consideren que l’escorcoll va ser indiscriminat, a la recerca de qualsevol element, i consideren que va ser equivalent a una phising expedition. Aquest és un concepte relacionat a la pesca en xarxa, on en comptes d’anar a buscar un element concret es para la xarxa per agafar-ho tot i després veure què interessa. Els Cierco manifesten en l’incident de nul·litat que aquesta recerca generalitzada no s’ajusta a dret, i per tant qualsevol de les possibles proves que s’hagin trobat tant als domicilis com a les oficines s’haurien d’invalidar.
Els Cierco, després de la perquisició, ja van qualificar l’acció policial com de “registres a l’engròs i sense una finalitat preconcebuda”. I van manifestar que la consideraven com una acció més en la persecució en la qual “s’ha convertit el cas BPA des del primer dia”. La recerca es va fer davant dels advocats de la família, Josep i Aurora Casadevall, i els lletrats ja van manifestar en aquell moment que consideraven la intromissió com una phising expedition. Fins i tot l’ex-representant andorrà al Tribunal dels Drets de l’Home, Josep Casadevall, va trucar a Toni Martí per demanar-li explicacions pel registre que s’estava fent als germans Cierco.
Fonts properes al cas van manifestar que hi ha certa preocupació a la família Cierco per alguns dels documents que es van trobar en els registres. Aquests documents, segons aquestes, podrien fer referència a maniobres sospitoses en diferents de les guerres en què es troben immersos tant a Espanya com a Andorra. La perquisició els hauria agafat de sorpresa i per tant, segons les fonts, hi hauria informació compromesa entre el que va trobar la policia. Els germans Cierco han presentat paral·lelament dos procediments urgents i preferents d’empara dels seus drets en base a una suposada vulneració al dret a la intimitat que s’hauria produït en els registres.
OPOSATS QUE ES RENOVA ALBERCA
Els germans Cierco, segons van confirmar fonts properes al cas i fonts al voltant de l’executiu, s’oposen que Toni Martí renovi Alfons Alberca com a fiscal general i, derivadament, principal acusador públic en el cas BPA. Els Cierco, segons les diverses fonts, haurien fet saber a Toni Martí que preferirien que no es renovi l’actual fiscal general i es nomeni qualsevol altre. El relleu o la confirmació ha d’arribar cap a l’octubre, moment en què s’acaba el mandat actual. L’argument fonamental del Cierco es basa en el fet que es consideren perseguits per la fiscalia i que no se’ls està tractant justament. Persecució “constant i indiscriminada”, posava a la nota sobre el registre.
BARTUMEU JUSTIFICA LA INCOMPAREIXENÇA PER LA LLEI ESPANYOLA
El president d’SDP, Jaume Bartumeu, considera que no hi haurà conseqüències pel fet que ahir no acudís al Parlament de Catalunya per comparèixer davant la comissió que investiga l’operació Catalunya. “M’empara la legislació espanyola”, va dir, assegurant que la cambra catalana només pot convocar residents a l’Estat espanyol, no ciutadans estrangers. “A un andorrà que no sigui resident a Espanya no se’l pot convocar i per tant no se li aplica tot el pes de la llei”, va manifestar. Això malgrat que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va fer arribar una carta a l’ex-cap de Govern avisant-lo que “si no compareixeu podeu incórrer en responsabilitat penal”. Un extrem que segons el polític “en cap circumstància es pot aplicar a un ciutadà estranger”.
Bartumeu va explicar ahir en roda de premsa que després de rebre la citació va fer arribar una carta a l’ambaixador espanyol i al cap de Govern queixant-se del fet que “la convocatòria no era correcta” perquè “no respecta la sobirania andorrana”. “No es pot convocar d’aquesta manera un ciutadà andorrà”, va dir, ja que per la seva condició d’estranger opina que hauria d’haver estat citat per vies diplomàtiques.
El president d’SDP va asse-nyalar que si la cambra catalana l’hagués convocat “respectant la sobirania” potser s’hauria pensat si declarar, tot i que va admetre limitacions per la seva condició d’exadvocat dels Cierco. No obstant això, va remarcar que no s’ho va ni plantejar. “Mai acceptaré faltes de respecte a la sobirania andorrana”, va sentenciar, alhora que va justificar el fet de no haver ni tan sols comunicat a Forcadell la seva negativa a comparèixer perquè “seria incoherent que contestés per la via incorrecta si considero que no se m’ha convocat degudament”. I va afegir que si al setembre se’l torna a citar pel mateix canal i no per la via diplomàtica actuarà igual que ara.
Pel que fa a la carta que va trametre a Martí manifestant-li la seva “perplexitat i disconformitat” per la citació catalana, va relatar que encara no ha obtingut resposta i per tant “no he pogut constatar si comparteix amb mi si això afecta la sobirania andorrana”. Amb tot, sí que va indicar que si el líder de l’executiu no envia una queixa a Espanya “ho lamentaré profundament” i “en trauré conclusions polítiques”.