Camprabassa

Naturlandia no obrirà fins que Govern ho aprovi i no hi ha data fixada

L’executiu avisa que serà estricte i les reformes afecten molt més que el parc d’animals

Naturlandia no obrirà fins que Govern ho aprovi i no hi ha data fixadaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Naturlandia no té previst obrir demà, com en principi s’havia especulat, i no hi ha data fixada, perquè el parc haurà de romandre tancat fins que els tècnics de Govern facin un informe favorable a les millores i se n’autoritzi la reobertura. El parc va començar ahir les tasques de reformes, amb el formigonament dels tancats per als ossos i la revisió dels reixats elèctrics. L’executiu, segons fonts properes al cas, vol garanties respecte que no tornaran a passar incidents com el de la fugida de l’os, i entén que s’ha actuat de forma negligent per part de Naturlandia en no haver fet les tasques de manteniment i de control periòdic obligatòries. Altres fonts properes a l’executiu assenyalen que no es volen córrer riscos, perquè si la fugida i abatiment de Torb s’hagués produït amb el parc ple la imatge, tant de Naturlandia com d’Andorra, en podria haver quedat malparada.

L’informe del departament de Medi Ambient conclou que els ossos van desgastar el formigó que sosté els pals de suport de la barrera elèctrica i hi ha dubtes que la tanca funcionés correctament. La manca de manteniment va fer que la primera barrera elèctrica no fos efectiva. S’ha instat a cobrir amb formigó la part inferior de la tanca per evitar que els ossos es puguin tornar a escapar escarbant el terra, i un certificat del funcionament del sistema de bar­reres elèctriques i de les alarmes de seguretat. També cal un informe de resistència de les tanques.

Aquest conjunt d’actuacions s’entén –segons les diverses fonts consultades– que no estaran ni en un ni en dos dies. Per tant es pressuposa que el parc no podrà reobrir en el que resta de setmana, tot i que com no s’ha tramès un calendari d’actuacions des de l’executiu es desconeix quan Naturlandia calcula haver enllestit les millores. Veus al voltant de l’executiu van comentar que no es descarta que la revisió posterior no se circumscrigui només al sector del parc d’animals, sinó que la inspecció també es faci en altres activitats del parc.

Pendents de la policia

Naturlandia es troba també en espera de l’informe policial, que haurà de determinar si hi ha indicis de delicte en l’abatiment de l’os. Tampoc no hi ha cap data prefixada, però fonts properes al cos van indicar que no s’espera que s’allargui gaire.

EL CERCLE SOBRE EL DIRECTOR DEL PARC S'ESTRENY

La polèmica per l’abatiment de l’os Torb i el seguit d’acusacions que recull l’informe de Govern sobre la deixadesa en els aspectes de control i seguretat del parc ha augmentat la pressió sobre el director de Naturlandia, Enric Ordóñez. Diferents membres de la majoria comunal han manifestat que no entenen els motius pels quals el cònsol continua mantenint la mateixa direcció. Tant pel punt de vista econòmic, on el parc ha hagut de passar a tancar un terç de dies de l’any, com de reputació arran de la mort de l’os i de la revelació de les mancances en el manteniment i els aspectes de seguretat en general. Tampoc entenen per què no va ser el director, en lloc del cònsol, qui va donar la cara després de la mort de Torb, perquè els consellers consideren que donar explicacions era una tasca exclusiva del director.

tracking